Nieuws

EY: politie heeft financiële huishouding niet op orde

De politie heeft onvoldoende zicht op de eigen financiële huishouding. De kosten van de informatievoorziening stijgen snel, het IT-landschap is verouderd en de sturing op projecten schiet tekort.

Dat zijn de conclusies van een analyse door adviseurs van EY van de financiële huishouding van de nationale politie-organisatie. "Rond de zomer speelden binnen de politie zorgen over de begroting op meerdere domeinen, waaronder de informatievoorziening", aldus korpschef Janny Knol.

Om het overzicht te behouden en financieel verantwoord te blijven werken, liet Knol de huishouding van de politie op meerdere terreinen grondig doorlichten.De conclusies in het rapport van EY zijn stevig, geeft zij toe. "We hebben werk aan de winkel."

Accountantstaal

De kosten voor de informatievoorziening binnen de politie stijgen snel, het IT-landschap is versnipperd en vaak verouderd en de sturing op projecten schiet tekort. “In accountantstaal staat er eigenlijk: we hebben onvoldoende zicht op wat we uitgeven, wat er binnenkomt, welke projecten lopen, hoeveel externe krachten we inhuren en welke verschillende applicaties we gebruiken voor dezelfde doeleinden”, stelt Knol. “Dat willen we beter inzichtelijk krijgen, zodat we goed onderbouwde keuzes kunnen maken, ook vanuit financieel oogpunt.”

Daarbij ziet de korpschef ook positieve aanknopingspunten, bijvoorbeeld als het gaat om eerder geformuleerde doelstellingen en strategie.

Geen reactie op incidenten

De korpschef benadrukt dat het onderzoek door EY geen reactie is op incidenten, zoals het datalek van september vorig jaar. “Dit onderzoek staat daar echt helemaal los van. We hebben deze keuze zélf gemaakt. Het past in een bredere lijn waarin we behalve naar informatievoorziening ook naar huisvesting, bedrijfsvoering en de organisatie van het politiewerk kijken.”

Volgens Knol moet de politie “strakker prioriteren en zakelijker sturen". Dat betekent dat er soms "lastige keuzes" moeten worden gemaakt. Projecten zullen bijvoorbeeld op pauze worden gezet of niet uitgevoerd worden.

Cybersecurity

Knol benadrukt tegelijk dat niet wordt bezuinigd op cybersecurity. "Daar kunnen we niet op de pauzeknop drukken. Het heeft en houdt onze hoogste prioriteit. Juist om de organisatie veilig te houden in een steeds complexere digitale omgeving."

De komende maanden gebruikt de politie om de aanbevelingen verder uit te werken. EY is gevraagd de financiële component daarvan in een vervolgonderzoek nog beter inzichtelijk te maken. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het ministerie, de vakbonden en de medezeggenschapsraad.

"We zijn het aan onszelf verplicht om met de kennis van nu bewuste keuzes te maken", stelt korpschef Knol. "Voor de operatie, maar ook voor het vertrouwen van politiek en samenleving. Want dat vraagt om een politie die haar financiën op orde heeft en daarover verantwoording aflegt."

EY: Eindrapportage doorlichting informatievoorziening Nationale Politie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.