Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees Parlement heeft hiermee ingestemd.
Na de Europese Commissie en recent de Europese Raad stemt dus ook het Europees Parlement in met de 'stop-the-clock' directive, onderdeel van de eind februari gepresenteerde Omnibus-voorstellen. Daarmee is het uitstel van de rapportageverplichtingen op basis van de CSRD-richtlijn definitief.
Door de goedkeuring van de stop-the-clock-directive zijn alleen organisaties van openbaar belang (oob's) met meer dan vijfhonderd medewerkers over boekjaar 2025 en boekjaar 2026 rapportageplichtig op basis van de CSRD. Voor andere grote ondernemingen schuift de rapportageplicht twee jaar op, van boekjaar 2025 naar 2027. Beursgenoteerde mkb-bedrijven gaan van boekjaar 2026 naar 2028.
De Europese Commissie moet het voorstel nog formeel goedkeuren, maar door de instemming van de Europese Raad en het Europees Parlement zal het voorstel ongewijzigd worden aangenomen en gepubliceerd.
Gevolgen voor Nederlandse wetgeving
Door de Omnibusvoorstellen is het CSRD-implementatietraject in de Nederlandse wetgeving stilgelegd. In het zogenoemde 'BNC-fiche', waarin de Rijksoverheid bericht over de Nederlandse onderhandelingspositie voor de Omnibus-voorstellen, geeft het kabinet aan "dat het de voorkeur heeft om de implementatie van beide voorstellen mee te nemen in het implementatietraject voor de CSRD, mits de onderhandelingen over die voorstellen voldoende voortgang boeken".
Het is dus niet waarschijnlijk dat de implementatie van de CSRD in de Nederlandse wet op korte termijn plaatsvindt. Daarom geldt er nog geen formele rapportageplicht voor Nederlandse oob's. Voor accountants die te maken hebben met zulke oob-organisaties biedt de NBA meer informatie via NBA Alert 49.
Grote ondernemingen
Inmiddels zijn onderhandelingen gaande om te bepalen welke groep ondernemingen CSRD-plichtig moet worden. Het Omnibus-voorstel gaat uit van een CSRD-rapportageplicht voor grote ondernemingen met meer dan duizend medewerkers. Die norm kan door de onderhandelingen echter nog wijzigen.
Voor grote ondernemingen die waarschijnlijk onder de scope van CSRD blijven lijkt het raadzaam om, eventueel in lager tempo, door te gaan met de voorbereidingen voor CSRD-rapportages. Grote ondernemingen die mogelijk niet meer onder de scope van CSRD gaan vallen, kunnen kijken naar een aanpak voor eventuele vrijwillige duurzaamheidsrapportage en assurance daarbij.
Accountants van grote ondernemingen doen er volgens de NBA goed aan om die te informeren over mogelijke scenario's en ontwikkelingen in wet- en regelgeving en in gesprek te blijven over mogelijke strategische keuzes ten aanzien van duurzaamheidsrapportage.
Gerelateerd

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.

Bedrijfsleven gaat door met voorbereiden op CSRD
Nederlandse bedrijven gaan, ondanks de omnibusplannen vanuit Europa, door met hun voorbereiding op invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive...