Nieuws

Brits EY krijgt miljoenenboete om fouten bij controle Thomas Cook

De Britse tak van EY heeft een boete van bijna 4,9 miljoen pond (5,7 miljoen euro) gekregen voor missers bij de accountantscontrole van reisconcern Thomas Cook, dat in 2019 failliet ging.

Het Britse accountantskantoor en een van de betrokken EY- partners hebben toegegeven dat ze te kort zijn geschoten bij de controle van Thomas Cook in de jaren voor het bankroet. Dat meldt de Britse toezichthouder voor accountants, de Financial Reporting Council (FRC).

De FRC heeft EY berispt voor de audits van Thomas Cook over de boekjaren 2017 en 2018, onder meer vanwege schending van de onafhankelijkheidsregels van enkele betrokkenen en te nauwe zakelijke relaties met de financieel directeur van het concern.

EY verzamelde verder onvoldoende controlebewijs en baseerde zich op eigen groeiprognoses voor Thomas Cook, die sterk afweken van eerder afgegeven onafhankelijke prognoses voor het boekjaar 2018. Negatieve uitkomsten van voorspellingen rondom de continuïteit werden in overleg met de cliënt herzien, om mogelijk negatieve impact op het bedrijf te beperken.

Boetes

De FRC, die al sinds 2019 onderzoek doet naar de rol van de accountant bij de ondergang van Thomas Cook, legde de betrokken EY-partner ook een boete op van ruim honderdduizend pond. De boetes voor EY en de partner werden wel met 25 procent verlaagd, vanwege hun medewerking aan het onderzoek.

EY stelt in een reactie, waar de Financial Times over bericht, het "ten zeerste te betreuren" dat de audits van Thomas Cook over 2017 en 2018 niet voldeden aan de verwachtingen. Het kantoor wil leren van de gemaakte fouten en heeft de interne procedures, trainingen en richtlijnen en ook de wereldwijde auditmethodologie, versterkt "om de gesignaleerde problemen aan te pakken en tegelijkertijd de professioneel-kritische cultuur te versterken".

Failliet

Thomas Cook viel in 2019, na een 178-jarig bestaan, om doordat ingrepen om de schuldenlast te verminderen waren mislukt. Door het faillissement kwamen duizenden Britse werknemers op straat te staan en verloren ook buiten het Verenigd Koninkrijk veel mensen hun baan. Zo ging later ook het Nederlandse onderdeel van het reisimperium failliet.

Bron: FT/FRC/ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.