Vakantiedagen drukken bij KPN niet meer op de balans
KPN-medewerkers mogen sinds januari jl. zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Er geldt wel een richtlijn van 27 dagen, maar geen maximum. Voor het telecombedrijf betekent het dat er niet langer een stuwmeer aan vakantiedagen op de balans drukt. Maar vakbonden zijn kritisch.
Medewerkers van KPN mogen zelf, in samenspraak met hun manager, bepalen hoe zij met verlof omgaan, zo geeft de organisatie aan. Er is geen sprake meer van een vast aantal vakantiedagen en vakantiedagen worden niet langer geregistreerd.
De wijziging betekent voor KPN dat stuwmeren aan vrije dagen van medewerkers die weinig vakantie opnemen, niet meer op de balans drukken, schrijft het FD. "Elke nog op te nemen vrije dag stond, totdat die verjaarde, voor een steeds groter bedrag in de boeken - met indexatie. Daarvan is in de toekomst bij KPN geen sprake meer."
Volgens KPN-directeur rewards Bart Webers krijgen medewerkers "regelruimte" om zelf te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. KPN heeft aan werknemers die op 1 januari jl. nog veel vrije dagen tegoed hadden, een bedrag uitbetaald.
Regelruimte
Het telecombedrijf, dat bijna tienduizend medewerkers heeft, is de eerste grote Nederlandse onderneming die een en ander in de cao heeft vastgelegd, schrijft het FD. Enkele kleinere bedrijven, zoals Tony Chocolonely en SnappCar, bieden medewerkers al langer een onbeperkt aantal vrije dagen.
Bij ING liepen pilots met een vergelijkbare regeling eerder stuk op bezwaren vanuit de vakbond. Ook in het geval van KPN zijn de vakbonden kritisch. Ze vrezen voor groepsdruk, waardoor medewerkers zich juist bezwaard voelen om langer vakantie te nemen. Ook zien ze de nodige uitdagingen met roosters van mensen die in ploegendienst werken, zoals KPN-monteurs.
Volgens een woordvoerder van KPN staat of valt het succes bij goed onderling overleg en vertrouwen. "En als het niet in het hele bedrijf werkt, draaien we het terug."
Gerelateerd

Steeds meer bedrijven maken afspraken over rouwverlof, Deloitte loopt voorop
Steeds meer bedrijven maken afspraken over het kunnen opnemen van rouwverlof. Deloitte is de eerste grote organisatie in Nederland waar werknemers tot een maand...

Zwanger en ontslagen met een smiley: ruim ton schadevergoeding
De baas van een Brits bedrijf dacht gemakkelijk van een zwangere werknemer af te komen met een appje, maar sloeg behoorlijk de plank mis door af te sluiten met een...

Arbeidsinspectie kan bedrijven stilleggen bij misstanden
De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden voor het stilleggen van werkzaamheden op een bedrijf, wanneer er ernstige misstanden plaatsvinden met werknemers,...

CNV: meerderheid werkgevers voert geen vrouwvriendelijk beleid
De overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers voert geen beleid om de werkplek vrouwvriendelijker te maken, meldt vakbond CNV op basis van onderzoek onder...