Trump-regering wil stevig snijden in uitgaven aan consultants
De Amerikaanse regering wil stevig snoeien in de overheidsuitgaven aan externe adviesbureaus, zoals Deloitte en Accenture. De consultants moeten opnieuw tekst en uitleg geven over de noodzaak van hun opdrachten voor de overheid.
In het verlengde van de saneringsoperatie binnen de Amerikaanse overheid, die is ingezet door Elon Musk en zijn Department of Government Efficiency (DOGE), moeten tien grote Amerikaanse consultancykantoren de miljarden dollars aan lopende projecten voor de federale overheid opnieuw komen rechtvaardigen.
Daaronder zijn bekende namen als Deloitte, Accenture, Booz Allen Hamilton, Guidehouse en IBM. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zullen in de komende weken meer consultants hun werk voor de overheid nader moeten toelichten.
Inmiddels zouden volgens de FT al meer dan dertig adviesopdrachten van de tien consultancykantoren geheel of gedeeltelijk zijn geannuleerd. Daarbij valt met name een enorm contract op van Deloitte, ter waarde van bijna twee miljard dollar over een periode van zeven jaar. Dit betrof het leveren van IT-diensten voor de Internal Revenue Service.
Aantoonbaar rendement
Volgens betrokkenen mogen alleen diensten met een "aantoonbaar rendement" voor de belastingbetaler blijven bestaan. De contracten met de advieskantoren zijn afgesloten met uiteenlopende overheidsinstanties, waaronder de Immigration and Customs Enforcement, het ministerie van Defensie en de Social Security Administration. In vijf gevallen is de annulering volgens de FT expliciet gekoppeld aan nieuwe richtlijnen van het Witte Huis over het schrappen van diversiteitsprogramma's.
Tegelijk hopen bestuurders van advieskantoren dat, na de saneringsoperatie als gevolg van DOGE, er ook weer nieuw werk zal ontstaan door het uitbesteden van overheidsdiensten, of de implementatie van IT-oplossingen om de efficiëntie binnen de overheid te verbeteren.
Financial Times: 'Trump administration to expand blitz against spending on consultants'
Gerelateerd

Ondanks pauze importheffingen is EU bezorgd over krimp economie
De Europese Unie blijft zorgen houden over de impact van Amerikaanse importheffingen op de economie. Hoewel de Amerikaanse president Donald Trump het tarief voor...

EU-ministers hameren op eensgezind optreden tegen tarieven
De EU-ministers van Financiën zijn het er allemaal over eens dat de Europese Unie eensgezind moet blijven als het gaat om een reactie op importtarieven van de Amerikanen....

Handelstarieven thema tijdens komende aandeelhoudersvergaderingen
Beleggers willen dat beursfondsen op komende aandeelhoudersvergaderingen meer duidelijkheid geven over de impact van Amerikaanse handelstarieven.

Oud-DNB-president noemt Trump 'een politieke en economische terrorist'
Econoom en oud-DNB-president Nout Wellink heeft zich in een podcast zeer scherp uitgelaten over de Amerikaanse president Donald Trump. Wellink noemde Trump in het...

Amerikaanse accountants verwachten meer werk na aankondiging heffingen
De aankondiging van importheffingen door president Trumps verhoogt mogelijk de vraag naar accountants en consultants. Die moeten bedrijven helpen wegwijs te worden...