Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn, blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG.
In mei 2024 bleek uit onderzoek van KPMG al dat grote bedrijven in Nederland topmanagers bonussen geven voor prestaties op sociaal vlak, milieu en verantwoord bestuur. Het nieuwe onderzoek, met 375 beursgenoteerde bedrijven uit vijftien landen, toont aan dat duurzaamheid wereldwijd een steeds grotere rol speelt in de beloningsstructuren van de raad van bestuur.
Zo gebruikt 78 procent van de onderzochte bedrijven duurzaamheidsmaatregelen bij het berekenen van de beloning van top managers. In Nederland hanteert 88 procent van de 25 onderzochte bedrijven dit beleid en wordt de beloning afgestemd op relevante duurzaamheidsonderwerpen voor het bedrijf. Vooral langetermijndoelstellingen worden belangrijker.
Klimaatverandering en personeel
De meest wijdverbreide duurzaamheidsdoelstellingen hebben betrekking op klimaatverandering en het eigen personeelsbestand, vaak in lijn met ESG-onderwerpen die voor het bedrijf van belang zijn. Daarbij ligt de nadruk op thema’s als vrouwelijk leiderschap, maar ook bijvoorbeeld letselcijfers.
Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheid echter ook aan langetermijnstimulansen en aan een breder palet aan onderwerpen. De opname van onderwerpen als water, vervuiling en biodiversiteit blijven nog achter, zowel in Nederland als in de andere landen.
Regionale verschillen
Er zijn wel significante regionale verschillen, aldus het KPMG-onderzoek. EU-landen laten een hogere gemiddelde adoptie van duurzaamheid-gerelateerde beloning zien, in vergelijking met niet-EU-landen.
Dat het Verenigd Koninkrijk en Australië respectievelijk op de tweede en derde plaats in de top 25 bedrijven staan, toont aan dat ook bedrijven buiten de EU de ambitie hebben om duurzaamheid stevig te verankeren in hun organisatie, meent KPMG.
Gerelateerd

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Cijfers over energie: een kwestie van (heel) goed lezen
Het loont bij de jongste rapportage van het Internationaal Energie Agentschap om de cijfers zorgvuldig te lezen. Welk deel van de wereldwijde energievoorziening...

Bijna helft elektriciteit in EU opgewekt uit hernieuwbare bronnen
Ruim 47 procent van de opgewekte elektriciteit in de Europese Unie was vorig jaar afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Dat is 2,6 procentpunt meer dan in 2023....

Bedrijfsvoering mkb al voor meer dan de helft circulair
Ondernemingen in het mkb hebben al voor meer dan de helft (56 procent) een circulaire bedrijfsvoering geïmplementeerd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd...