Loonkloof in mkb neemt af, inkomen van mannen nog wel hoger
Het modale salaris van mannen bedroeg in januari 2025 € 3.736,52 per maand. Bij vrouwen ligt dit op € 3.433,48 per maand, een verschil van 8,1 procent. Begin 2024 was dit verschil nog 11 procent.
Dat blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep. De beloningsverschillen zijn met name bij vijftig-plussers en in sommige sectoren groot.
Het verschil in modaal inkomen komt deels doordat vrouwen vaker functies hebben die minder betalen. Zo ligt het gemiddelde salaris bij de top 10 beroepen waar overwegend mannen werken (zoals monteur en projectleider) liefst 17,8 procent hoger dan bij de top 10 'vrouwenberoepen' (zoals doktersassistent en tandartsassistent).
De salarissen in vrouwenberoepen groeiden het afgelopen jaar wel sterker dan in mannenberoepen. Tussen januari 2024 en januari 2025 stegen de lonen in de tien meest voorkomende vrouwenberoepen gemiddeld met 7,1 procent, terwijl mannenberoepen een stijging van 6 procent zagen. Dat verklaart deels waarom het verschil in modaal inkomen tussen mannen en vrouwen iets is afgenomen.
Loonverschil bij gelijk werk
De verklaring voor het verschil in inkomen wordt vaak gezocht in het verschil in uren dat mannen en vrouwen wekelijks werken. Daarin zit inderdaad een verschil: vrouwen werken vaker parttime. Maar uit het onderzoek blijkt dat mannen voor een veertigurige werkweek gemiddeld 12,4 procent meer salaris ontvangen dan vrouwen.
In deze loonkloof is nog geen rekening gehouden met factoren als functie, leeftijd en ervaring. Als deze factoren wel worden meegenomen, dan krimpt de zogeheten gecorrigeerde loonkloof in het Nederlandse mkb tot 1,8 procent.
Leeftijd
Opvallend is dat de gecorrigeerde loonkloof sterk toeneemt met de leeftijd. Bij werknemers van 18-30 jaar is er geen significante gecorrigeerde loonkloof zichtbaar, maar deze loopt op tot 5 procent in de leeftijdsgroep 50-70 jaar.
Mannen van 50 tot 70 jaar werken gemiddeld 34,4 uur per week, vrouwen 28,2 uur. "De loonkloof is hierop gecorrigeerd, maar het kan wel zijn dat werkgevers mannen hierdoor een hoger salaris hebben geboden", aldus Jade Karthaus van MKB Servicedesk. "Ook kan het zijn dat de loonkloof bij de mannen en vrouwen in deze leeftijdscategorie al jaren geleden is opgebouwd, bijvoorbeeld door verschillen in startsalaris."
Sectoren
Driekwart van de functies met een loonkloof concentreert zich in zeven sectoren, waaronder het agrarisch bedrijf en de zakelijke dienstverlening. De sector metaal- en technische bedrijfstakken is koploper. In deze sector is in 16,6 procent van de functies sprake van een significant loonverschil.
"Verschillen blijven in bepaalde sectoren en leeftijdsgroepen hardnekkig. Het is belangrijk om de loonkloof op diepere niveaus te onderzoeken, in plaats van alleen te kijken naar algemene gemiddelden. Zo krijgen we een concreter beeld van waar actie nodig is", stelt Karthaus.
Kleinere loonkloof bij functies met cao
Het onderzoek toont ook aan dat cao's een belangrijke rol spelen bij het verkleinen van de loonkloof. Bij functies zonder cao bedraagt de loonkloof 12,6 procent, tegenover 6,6 procent bij functies met cao. Dit suggereert dat collectieve arbeidsovereenkomsten kunnen bijdragen aan het verkleinen van beloningsverschillen.
"Stel als werkgever duidelijke functieprofielen op met bijbehorende salarisschalen. Dit helpt al om willekeur te voorkomen en maakt het makkelijker om onverklaarde verschillen te herkennen", zo raadt Karthaus aan. "En wees je bewust van nieuwe wetgeving rondom gelijke beloning en loontransparantie die naar verwachting in 2026 eraan komt. Bedrijven met meer dan vijftig medewerkers worden dan wettelijk verplicht om inzicht te hebben en bieden in beloningsverschillen."
Onderzoek
In aanloop naar Internationale Vrouwendag zijn voor het onderzoek ruim 1,2 miljoen recente, geanonimiseerde loonstroken geanalyseerd van 145.000 Nederlandse bedrijven, afkomstig van Loket.nl.
Het onderzoek is volgens de betrokken organisaties representatief voor het Nederlandse mkb. Grootbedrijven en overheid zijn buiten beschouwing gelaten.
Gerelateerd

Vitamine A: Diversiteit, inclusie en het DNA van Deloitte
In de nieuwste aflevering van Vitamine A gaat host Sven Budding in gesprek met Mariëtte Los, chief human resources officer (CHRO) bij Deloitte Nederland. Zij is...

Werkgevers bezorgd over hard oplopende lonen
Werkgevers zijn bezorgd over de aanhoudend hoge loonstijging in Nederland. Het zou een van de redenen zijn dat verschillende fabrieken in Nederland de deuren sluiten.

Is de emancipatie nu 'af'?
Marjan Heemskerk vraagt zich af of Internationale Vrouwendag nog steeds nodig is.

Strijdbare stemming op Internationale Vrouwendag NBA: 'Choose your battles'
De wereld heeft behoefte aan change agents. Vrouwen, maar ook mannen, die als rolmodel kunnen fungeren en anderen inspireren om inclusie en diversiteit verder te...

Meer bedrijven geven openheid over man-vrouwverhouding in top
Ruim vierduizend Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar gerapporteerd over de man-vrouwverhouding in de top en subtop van hun bedrijf. Dat zijn er ruim duizend...