Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.
Dat blijkt uit het internationale People at Work 2025-onderzoek door HR- en salarisdienstverlener ADP.
Bij werkenden die alle ruimte hebben om te kiezen waar ze werken - op locatie, thuis of ergens anders - is de betrokkenheid hoger dan bij werknemers die niet die keus hebben. Op mondiaal niveau is 27 procent van de werkenden die alle vrijheid heeft om de werkplek te bepalen volledig betrokken. Bij werknemers waar de werkgever volledig bepaalt waar moet worden gewerkt is dat maar 16 procent.
Uit het onderzoek blijkt dat de mate van betrokkenheid op het werk samenhangt met de productiviteit en loyaliteit. Dat gaat ook op voor het type werk. Mensen die veel vrijheid hebben om hun kennis en expertise elke dag naar eigen inzicht in te zetten, zijn meer betrokken dan medewerkers die dat niet of in mindere mate hebben.
Nederland
Van de Nederlandse werkenden is 17 procent volledig betrokken, stelt het onderzoek. Dat is twee procent lager dan het wereldwijd gemiddelde en dan een jaar geleden. De betrokkenheid van 18- tot 39-jarigen is met 14 procent beduidend lager dan die van de groep 40- tot 54-jarigen en 65+ers. Daarvan is respectievelijk 20 en 25 procent volledig betrokken is bij de werkgever. Onder 55- tot 64-jarigen is dat 17 procent.
Nederland telt - samen met Zwitserland - het laagste percentage werkenden dat weer volledig is teruggekeerd naar kantoor of locatie (53 procent). In landen als Italië, Frankrijk en Duitsland is dat percentage iets hoger.
Op het gebied van hybride werken is Nederland met 35 procent van de werkenden koploper in Europa.
Gerelateerd

Werkloosheid Nederland licht gestegen naar 3,9 procent
Het aantal werklozen in Nederland is in maart gestegen naar 395.000, waarmee het werkloosheidspercentage uitkwam op 3,9 procent, tegen 3,8 procent in februari.

Een op drie ziet misverstanden op het werk door taalbarrières
Als op de werkvloer meerdere talen worden gesproken, leidt dat geregeld tot misverstanden. Volgens het CBS en TNO zegt ongeveer één op de drie werknemers van meertalige...

Werkzoekenden worden liever barista dan assistent-accountant
De 'gevorderd assistent-accountant' is als functie bij werkzoekenden niet erg geliefd, blijkt uit onderzoek van vacatureplatform Indeed. Mensen worden liever barista.

ING: Nederlandse arbeidsmarkt kan bovengemiddeld profiteren van AI
Kunstmatige intelligentie (AI) heeft de potentie om de Nederlandse arbeidsmarkt sterker te veranderen dan die van de buurlanden. Dit komt doordat de recente groei...

ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties...