FD: Controle duurzaamheidsverslag maakt rekening accountant hoger
Nederlandse ondernemingen betalen gemiddeld zo’n twintig procent meer voor de controle van de jaarrekening, als ze ook hun duurzaamheidsverslag laten controleren. Dat blijkt uit een inventarisatie van het FD.
Op basis van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD moeten grote beursgenoteerde bedrijven vanaf het boekjaar 2024 ook hun duurzaamheidsrapportage laten toetsen door een accountant. Daardoor stijgen de controlekosten gemiddeld met meer dan twintig procent, aldus het FD.
De krant bekeek daarvoor de tot nu toe gepubliceerde jaarverslagen van AEX- en Midkapfondsen. Driekwart van de stijging komt door gemaakte kosten voor de duurzaamheidscontrole.
Onverwacht
Eumedion-directeur Rients Abma noemt tegenover het FD de gemiddelde kostenstijging voor de beursfondsen “onverwacht fors”. Hij vindt de stijging van de controlekosten vooral opvallend omdat accountants vooralsnog alleen limited assurance verstrekken bij duurzaamheidsinformatie, wat minder controlewerk vraagt.
Gemiddeld bedragen de kosten voor de controle van het duurzaamheidsverslag zo’n vijftien procent van de totale controlekosten, aldus het FD. Met name grote en complexe organisaties zoals banken zijn flink duurder uit door de controle van duurzaamheidsinformatie. Zo betaalde ING over het boekjaar 2024 drie miljoen euro extra voor “overige auditkosten”, schrijft het FD. Supermarktconcern Ahold was ruim een miljoen euro duurder uit.
Volgens Deloitte-partner en duurzaamheidsexpert Wim Bartels, tevens columnist op deze site, hangen de kosten van de duurzaamheidscontroles “af van de omvang, complexiteit en het bedrijfsmodel van de klant”, legt hij uit aan het FD.
Uit de inventarisatie blijkt dat de meeste bedrijven de toetsing van de duurzaamheidsinformatie boeken onder de post ‘overige accountantskosten’. Voor de inventarisatie heeft het FD al die overige kosten toegerekend aan het duurzaamheidsverslag.
Omnibus
Hoewel beursgenoteerde ondernemingen over boekjaar 2024 al rapporteren op basis van de CSRD, is de toekomst van de duurzaamheidsregelgeving onzeker. De Europese Commissie presenteerde op 26 februari het Omnibus Simplification Package, een fors pakket aan vereenvoudigingen van de eerder aangenomen duurzaamheidsregels.
Op basis van dat vereenvoudigingsplan hoeft circa tachtig procent van de bedrijven straks niet aan de CSRD te voldoen. Duurzaamheidsrapportages op basis van CSRD gelden alleen nog voor de grootste bedrijven, met meer dan duizend werknemers en meer dan 450 miljoen euro omzet.
De plannen gaan ook voor de langere termijn uit van alleen het verstrekken van beperkte zekerheid door accountants. De invoering voor volgende groepen ondernemingen wordt later dan gepland. En ook de verantwoordelijkheid in de keten wordt minder.
Laat
De Tweede Kamer heeft de behandeling van de Nederlandse CSRD-implementatiewet opgeschort vanwege het Omnibus-plan. Een kabinetsvisie op de Brusselse voorstellen is nog in de maak, maar minister Heinen van Financiën gaf recent aan dat hij grote bedrijven die over 2024 al duurzaamheidsinformatie publiceren, ook wil ontzien. Dat meldde het FD in een verslag over de vergadering van de Europese ministers van financiën.
Volgens sommige ondernemers komt dat uitstel nogal laat, stellen ze in het FD; de meeste fondsen zijn inmiddels wel ongeveer klaar met hun duurzaamheidsrapportages over het afgelopen boekjaar.
FD: ‘Duurzaamheidsverslag jaagt accountantskosten bedrijfsleven op’
Gerelateerd

Europees Parlement stemt in met uitstel CSRD-rapportageplicht
Het uitstel van de CSRD-rapportageverplichting voor grote ondernemingen, die aanvankelijk vanaf boekjaar 2025 moesten rapporteren, is definitief. Ook het Europees...

CSRD-assurance, algemene vergadering en vertrouwelijkheid
Mag de accountant op de aandeelhoudersvergadering van een beursfonds spreken over een uitgevoerde assurance-opdracht bij het duurzaamheidsverslag, nu de Nederlandse...

Europarlement stemt snel over uitstel duurzaamheids-verplichting
Het Europees Parlement behandelt al op 3 april het voorstel om verplichte CSRD-rapportages met twee jaar uit te stellen.

CSRD mag van Europese Raad later in werking treden
De Europese Raad van ministers heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD twee jaar uit te stellen.

Love and hate
Het Europese sentiment rondom duurzaamheidsverslaggeving lijkt op liefde die inmiddels ernstig bekoeld is, aldus Arjan Brouwer.