EU maakt bijna twee miljard euro vrij voor grondstoffen autobatterijen
De Europese Commissie maakt 1,8 miljard euro vrij voor grondstoffen om zelf batterijen voor de auto-industrie te gaan produceren. Daarmee wil Europa minder afhankelijk worden van de import van buitenlandse batterijen voor accu's en de vergroening van de Europese auto-industrie stimuleren.
Dat stelt Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas (Duurzaam Transport) bij de presentatie van een actieplan voor de toekomst van de Europese auto-industrie. Daarin komt ook een miljard euro beschikbaar voor innovatie, bijvoorbeeld voor zelfrijdende auto's. "Ons doel is duidelijk: garanderen dat de volgende generatie voertuigen niet alleen in Europa wordt gemaakt, maar ook dat er in Europa wordt geïnnoveerd, aangedreven door Europese technologie", aldus Tzitzikostas.
Meer tijd
Eerder maakte commissievoorzitter Ursula von der Leyen al bekend dat Europese autofabrikanten meer tijd krijgen om hun emissiedoelstellingen te halen. Autofabrikanten krijgen tot en met 2027 de tijd om hun CO2-uitstoot terug te brengen. De afspraak blijft staan dat vanaf 2035 alleen nog uitstootvrije auto's mogen worden verkocht.
Behalve het aanbod van meer elektrische auto's moet ook de vraag ernaar toenemen, erkent Tzitzikostas. De commissie wil met lidstaten afstemmen hoe ze consumenten kunnen overtuigen elektrische auto's te kopen. Zo zou het makkelijker moeten worden elektrische auto's te repareren. Subsidies voor de aanschaf van elektrische auto's worden niet genoemd in het actieplan.
Verdeelde reacties
Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het plan van de Commissie nog goedkeuren. Partijen in het Europees Parlement (EP) zijn verdeeld over het actieplan. De centrumrechtse Europese Volkspartij, de grootste partij in het EP, noemt het plan een "goede eerste stap".
De EVP is vooral blij dat autofabrikanten langer de tijd krijgen om hun uitstoot te verminderen, zeker omdat veel batterijen momenteel nog geïmporteerd moeten worden. "Het zou voor het publiek onbegrijpelijk zijn geweest als Brussel, in een tijd waarin sommige autofabrieken sluiten en honderdduizenden werknemers zich zorgen maken over hun baan, Europese fabrikanten boetes van miljarden euro's zou hebben opgelegd of hen had gedwongen te kopen van concurrenten in China of Amerika", aldus Europarlementariër Jens Gieseke.
Ademruimte
GroenLinks-PvdA vindt juist dat de autofabrikanten nog altijd te veel beschermd worden in het plan en hekelt het uitstel voor de fabrikanten. "Het is cynisch dat de commissie spreekt over 'ademruimte' voor autofabrikanten, terwijl in Europa jaarlijks meer dan 350.000 mensen sterven door luchtvervuiling", aldus EP'er Mohammed Chahim.
De BBB, die valt onder de EVP, is vooral ontevreden dat Europese fabrikanten vanaf 2035 alleen nog emissieloze auto's mogen verkopen. BBB-Europarlementariër Sander Smit had liever gezien dat ook de verbrandingsmotor een optie bleef. "We moeten er bovendien voor zorgen dat autorijden betaalbaar blijft voor zo veel mogelijk burgers", aldus Smit.
Verstandig
Brancheorganisatie BOVAG vindt het verstandig dat de Europese Commissie via het actieplan meer flexibiliteit biedt, omdat de doelen in 2025 door omstandigheden buiten de invloedssfeer van autofabrikanten lastig haalbaar zijn.
Zonder deze ruimte zouden consumenten te maken krijgen met prijsdruk en waardevermindering van het bestaande wagenpark, terwijl fabrikanten miljarden aan boetes kwijt zouden zijn – geld dat zij juist nodig hebben voor de ontwikkeling van slimme en schone auto’s, aldus BOVAG.
Door deze versoepeling kan de ingroei van EV's beter aansluiten op de natuurlijke vraag, wat zowel de werkgelegenheid als het consumentenvertrouwen ten goede komt, zonder dat het ten koste gaat van het klimaat, meent de belangenorganisatie.
Gerelateerd

Impact autoheffingen VS op Nederland circa 230 miljoen euro
De directe impact van Amerikaanse importheffingen op auto's is relatief beperkt. Het zou gaan om een hap van ongeveer 230 miljoen euro uit de economie, oftewel 0,02...

Meer elektrische auto's verkocht in de EU, maar minder Tesla's
De verkoop van elektrische auto's liet in februari in Europa, net als een maand eerder, een flinke plus zien van 24 procent. Fabrikant Tesla zie de verkoop in de...

Elektrische rijders haken af door afbouw belastingvoordelen
Een derde van de elektrische rijders overweegt volgend jaar over te stappen naar een brandstofauto zodra belastingvoordelen worden afgebouwd. In 2030, als de fiscale...

Verkoop occasions stijgt flink door groeiend autobezit
De verkoop van tweedehands auto's in Nederland neemt de komende jaren steeds meer toe. Dit komt onder meer door het groeiende autobezit in ons land en de bevolkingsgroei....

Particulier wil voorlopig nog geen elektrische auto
In 2024 bestond 35 procent van alle nieuwverkopen uit elektrische auto's (EV's); vier procent meer dan in 2023. Ook de tweedehandsmarkt groeide: 85.000 gebruikte...