ERK: weinig arbeidsmarkthervormingen voor coronageld doorgevoerd
EU-landen hebben hun arbeidsmarkt niet genoeg hervormd vergeleken met wat ze hadden toegezegd toen er geld vrijkwam uit coronaherstelfondsen. Aan de helft van suggesties van de Europese Raad voor het hervormen van de arbeidsmarkt "is niet of slechts nauwelijks gevolg gegeven."
Die conclusie trekt de Europese Rekenkamer (ERK) in een nieuw verslag. Voor de coronaherstelfondsen is 650 miljard euro vrijgemaakt. Om het EU-geld te krijgen, moesten lidstaten beloven hun arbeidsmarkt te hervormen en daar extra geld in te stoppen. Ook moest de werkgelegenheid verbeteren. Bij de helft van de bijna honderd landelijke arbeidsmarkthervormingen is echter nog niet vast te stellen of ze effect hebben gehad op de arbeidsmarkt, concludeert de rekenkamer.
Veel structurele problemen zijn nog niet aangepakt, ziet de ERK. Het gaat bijvoorbeeld om de integratie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt of de verschuiving weg van belastingen op arbeid.
Stimulans
Het Brusselse geld was bedoeld "als stimulans voor EU-landen om belangrijke structurele hervormingen door te voeren en hun economieën veerkrachtiger te maken", zegt Ivana Maletić van de ERK.
De rekenkamer stelt dat de belofte van meer geld voor arbeidsmarkthervormingen beter onderzocht moet worden. De ERK raadt de Europese Commissie aan de lidstaten te stimuleren echt iets te doen om de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarvoor moet de Commissie beter controleren of het bestede geld nuttig wordt gebruikt en doeltreffend is, met meetbare (tussen)doelen.
Bron: ANP
Gerelateerd

Zorgen economen bevestigd: arbeidsproductiviteit neemt opnieuw af
Nederlanders zijn vorig jaar opnieuw minder productief gaan werken. De arbeidsproductiviteit nam licht verder af, na een stevigere daling in 2023. De cijfers bevestigen...

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Werkloosheid neemt vooral toe onder 25-plussers
Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000. Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel...

Vooral jongere generaties ervaren minder werkgeluk
De algemene tevredenheid en het werkgeluk zijn in Nederland iets afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door advies- en...
Op workation aan de Costa del Sol
De workation als secundaire arbeidsvoorwaarde is in opkomst. Daarom heeft accountantskantoor Qconcepts sinds twee jaar een kantoor in de Spaanse kuststad en expatmagneet...