Een op de drie zzp'ers zet geen geld opzij voor inkomstenbelasting
Bijna een derde van de zzp’ers houdt geen rekening met de inkomstenbelasting en ziet aan het eind van het jaar wel hoeveel zij moeten betalen. Dat blijkt uit onderzoek van financeplatform Boekhouder.nl.
Sinds 1 maart jl. is het weer mogelijk belastingaangifte te doen. Zelfstandigen zonder personeel moeten zelf zorgen voor de afdracht van hun inkomstenbelasting. Toch zet bijna dertig procent van hen hier geen geld voor opzij.
Dat kan zorgen voor financiële problemen, wanneer zij onverwacht een groot bedrag moeten betalen aan de Belastingdienst, aldus Boekhouder.nl. Ongeveer een kwart van de zzp'ers reserveert wel maandelijks een vast percentage van de omzet hiervoor op een aparte spaarrekening.
Ook betaalt bijna een derde van de zzp'ers hun voorlopige aanslag direct vanuit hun inkomen, zodat ze aan het einde van het jaar minder of niets hoeven te betalen. Een kleinere groep (tien procent) vraagt advies aan een boekhouder of accountant om het juiste bedrag te reserveren. Slechts een enkeling maakt gebruik van een boekhoudprogramma dat automatisch berekent en aangeeft hoeveel er opzij moet worden gezet voor de Belastingdienst.
Financieel kwetsbaar
Relatief veel zzp'ers hebben geldzorgen; ruim een kwart ervaart minimaal eens per maand financiële stress. Daarnaast gaf bijna een kwart aan geen spaargeld achter de hand te hebben om tegenvallers op te vangen. Voor hen leidt een tegenvallende belastingaangifte dan ook snel tot problemen.
Om de schade mee te laten vallen, heeft een op de elf zzp'ers wel eens bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte, bleek uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl. Zelfstandigen doen er daarom goed aan geld opzij te zetten voor de belasting, "in plaats van oogkleppen op te zetten en af te wachten wat de schade is", zo stelt het platform.
Zzp'ers kunnen daarvoor ook advies inwinnen bij een boekhouder of accountant, of een boekhoudprogramma gebruiken dat het voor je berekent.
Gerelateerd

Aantal zzp'ers blijft in maart vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).

Zzp'ers in Utrecht en Brabant rekenen hoogste uurtarief
Gemiddeld rekenen zzp'ers in Nederland € 81 per uur. Zzp'ers in Utrecht en Noord-Brabant hanteren het hoogste uurtarief van alle provincies: € 84. In Friesland ligt...

Aantal zzp'ers stabiliseert, daling in zorg en bouw zet door
Het aantal zzp'ers in Nederland is in februari vrijwel gelijk gebleven na een daling in de twee voorgaande maanden. Zo kwamen er relatief veel zelfstandig ondernemers...

Aantal zzp'ers daalt verder, vooral in de gezondheidszorg
Het aantal zzp'ers dat stopte met hun bedrijf is in januari verder toegenomen. Vooral in de gezondheidssector daalde het aantal zelfstandigen zonder personeel aanzienlijk...

Zzp'ers optimistisch over toekomst, ondanks Wet DBA
Zzp'ers zijn positief over hun toekomst, ondanks de Wet DBA. Negen van de tien zzp'ers hebben vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Wel zijn ze kritisch over...