Nieuws

Chipshol wil compensatie van Staat na uitspraak gerechtshof

Gebiedsontwikkelaar Chipshol wil compensatie van de Staat, nu het bedrijf ook in de laatste rechtszaak tegen de overheid een overwinning heeft geboekt.

De laatste van de vele procedures die Chipshol de afgelopen jaren voerde, ging over de oneerlijke behandeling van de Chipshol-zaak door de rechtbank in Den Haag, in de periode 1994 tot 1998. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde recent dat de Haagse rechtbank jarenlang partijdig was in die zaak.

Chipshol en de erven van oprichter Jan Poot hebben daarmee na jaren procederen gelijk gekregen. Alle andere zaken van Chipshol eindigden in schaderegelingen, alleen dit dossier bleef over. Volgens Chipshol kan het niet anders dan dat de rechtspraak deze misstand zal willen rechtzetten. "Dat de schade volgens de Staat is verjaard, neemt niet weg dat Chipshol en de erven Poot aanspraak zullen maken op compensatie", meldt het bedrijf in een reactie op de uitspraak. "Het is belangrijk dat nu is bevestigd wat wij jarenlang hebben ervaren: partijdige rechtspraak in de Chipshol-zaak", aldus directeur Peter Poot. Volgens hem is het ook een postume erkenning voor oprichter Jan Poot, die in 2018 is overleden.

Airport City

De Chipshol-zaak draaide om de zeggenschap over ongeveer 600 hectare grond rondom luchthaven Schiphol. Oprichter en planoloog Jan Poot had deze grond verworven om Airport City te bouwen, een zakenstad voor techbedrijven, maar Schiphol zelf en overheidsinstanties zagen er geen heil in. De wijze waarop de Haagse rechter Hans Westenberg de rechtszaak tussen 1994 en 1998 behandelde, leidde bij Chipshol tot twijfel aan zijn onpartijdigheid. Die twijfel was terecht, zo heeft het hof nu vastgesteld, benadrukt Chipshol.

In 2010 en 2011 werden getuigenverhoren gehouden, waarbij Chipshol onderzoek deed naar de ervaren partijdigheid van de Haagse rechtbank. Daarin meldde een griffier zich als klokkenluider. Die stelde dat een collega-rechter die bevriend was met een wederpartij aanleiding was voor de partijdige opstelling van rechter Westenberg. Die werd in 2009 met vervroegd pensioen gestuurd.

Accountant

In het verleden voerde Chipshol samen met een claimstichting ook een juridische strijd tegen het toenmalige accountantskantoor Coopers & Lybrand, dat op zijn beurt een claim tegen de gebiedsontwikkelaar indiende. Het kantoor weigerde destijds aan Chipshol een accountantsverklaring te geven, vanwege lopende juridische procedures tegen beleggers.

Een en ander leidde ook tot een tuchtzaak tegen de betrokken accountant. Medio 1996 werd de strijdbijl tussen Chipshol en het accountantskantoor begraven.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.