Bedrijfsvoering mkb al voor meer dan de helft circulair
Ondernemingen in het mkb hebben al voor meer dan de helft (56 procent) een circulaire bedrijfsvoering geïmplementeerd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim zeshonderd bedrijven in het midden- en kleinbedrijf.
Het onderzoek is uitgevoerd door Hogeschool Utrecht, samen met innovatieplatform Route Circulair en de Technische Universiteit Eindhoven. De drie partijen hebben onderzocht in hoeverre het mkb al bezig is met circulaire beleidsvoering en welke uitdagingen zij moeten overwinnen. Uit die meting blijkt dat de gemiddelde ‘circulaire volwassenheid’ van bedrijven ligt op 56 procent.
Verder wordt in het rapport aan beleidsmakers advies gegeven hoe zij het mkb kunnen ondersteunen in de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering. Voor het mkb ligt hierin zowel een kans als een uitdaging, menen de opstellers.
Mkb cruciaal
Circa 99 procent van alle ondernemingen in Nederland behoort tot het mkb, dat bovendien goed is voor zeventig procent van de werkgelegenheid en 62 procent van de economische waarde, zo blijkt uit het jaarbericht 2024 'De Staat van het mkb'.
"Deze bedrijven spelen een cruciale rol in de circulaire transitie, maar worden vaak over het hoofd gezien in beleidsmaatregelen, die zich vooral richten op multinationals", stelt Jaimy Nijnens, mede-oprichter van Route Circulair. Zonder gerichte ondersteuning loopt het mkb het risico achterop te raken, wat niet alleen de concurrentiepositie van deze bedrijven bedreigt, maar ook de nationale circulaire ambities vertraagt.
Drie sectoren
Specifieke aandacht is nodig voor drie sectoren die een sleutelrol spelen in de circulaire transitie: de bouw-, de maak- en de agrifoodsector. Deze sectoren zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het grondstofverbruik en hebben de potentie om een enorme bijdrage te leveren aan een circulaire economie.
Onderzoek wijst uit dat de circulaire transitie voor deze sectoren een uitdaging vormt, onder andere door beperkte financieringsmogelijkheden, trage regelgeving en een gebrek aan uniforme meetmethodes. "Eenduidige wet- en regelgeving en een langetermijnvisie kan bedrijven versneld helpen bij de transitie naar een circulaire bedrijfsvoering en is dus essentieel om de transitie te laten slagen", aldus Rowie Pape, opsteller van het onderzoeksrapport.
Gerelateerd

Geen groene voorstellen Follow This op jaarvergaderingen olieconcerns
De activistische beleggersgroep Follow This dient voor het eerst in negen jaar geen voorstellen in tijdens aandeelhoudersvergaderingen van olie- en gasconcerns,...

CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaart bereikt recordhoogte
De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven...

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....

Steeds meer bedrijven koppelen duurzaamheidsthema's aan bestuurdersbeloning
Een groeiend aantal bedrijven koppelt duurzaamheidsdoelstellingen aan de beloning van leidinggevenden. Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar de lange termijn,...