Onderzoek: Meeste zzp'ers willen niet in loondienst werken
Ruim vier op de tien werkgevers hebben zzp'ers gevraagd in loondienst te komen, om zo tegemoet te komen aan regels die schijnzelfstandigheid tegengaan. De meeste zzp'ers voelen daar echter niet voor.
Dat komt naar voren uit een ledenonderzoek dat werkgeversorganisatie AWVN heeft uitgevoerd onder 242 werkgevers. De maatregelen die werkgevers treffen om er zeker van te zijn dat ze aan de zzp-wetgeving voldoen, hebben nadelige bijeffecten. Zo meldt 67 procent van de werkgevers dat zzp’ers niet bereid zijn om in dienst te gaan.
Kwaliteit onder druk
Bij een derde van de werkgevers die minder of geen gebruikmaken van zzp'ers, staat door de maatregelen de kwaliteit van de productie of dienstverlening onder druk. Ook maakt 45 procent van de werkgevers zich zorgen over de verhoogde werkdruk onder het eigen personeel, door de verminderde inzet van zzp'ers.
Ruim één op de drie werkgevers zegt zich zorgen te maken over de kwaliteit van de productie of dienstverlening, nu zij minder of geen zzp'ers inhuren. Een vijfde verwacht dat zij hierdoor op termijn bepaalde producten of diensten niet meer kunnen leveren.
Contracten aangepast
Ook komt uit de enquête van AWVN verder naar voren dat bijna de helft van de werkgevers de contracten of opdrachten met zzp'ers heeft aangepast. Vier op de tien werkgevers geven daarnaast aan minder freelancers in te huren, 7 procent stopt hier volledig mee.
Andere bedrijven huren mensen nu in via bijvoorbeeld uitzend- of detacheringsbureaus. Ruim een kwart van de werkgevers meldt het beleid niet te hebben aangepast.
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/businessmen-personeel-vrouwen-diversiteit/kantoor-bespreking-laptop-400x330.jpg)
Randstad merkt nog niet veel van handhaving schijnzelfstandigheid
Uitzendorganisatie Randstad heeft nog geen grote verschuiving in de arbeidsmarkt gemerkt, sinds de Belastingdienst op 1 januari is begonnen met het volledig handhaven...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/zorg/zorg_arts3_440x300.jpg)
Aantal zzp'ers daalt verder, vooral in de gezondheidszorg
Het aantal zzp'ers dat stopte met hun bedrijf is in januari verder toegenomen. Vooral in de gezondheidssector daalde het aantal zelfstandigen zonder personeel aanzienlijk...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/ict-technologie-cybersecurity-toekomst/laptop_thuiswerken_440x300.jpg)
Zzp'ers optimistisch over toekomst, ondanks Wet DBA
Zzp'ers zijn positief over hun toekomst, ondanks de Wet DBA. Negen van de tien zzp'ers hebben vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Wel zijn ze kritisch over...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/tweede-en-eerste-kamer-binnenhof-ministeries/denhaag_440x300.jpg)
BNR: 'Handhaving schijnzelfstandigheid bij de overheid is nog een zooitje'
De Belastingdienst is vanaf 1 januari gestart met de aanpak van de zogenoemde 'schijnzelfstandigheid' van zzp'ers. De Rijksoverheid heeft zelf echter geen idee van...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/geld/potjesmetgeld_440x300.jpg)
Ruim helft zzp'ers bouwt geen pensioen op
Meer dan de helft van de zzp'ers heeft niets geregeld voor hun pensioen. En onder de zzp'ers die wél iets opbouwen voor later, kiest een grote groep voor relatief...