OM eist celstraffen voor btw-fraude met valse facturenfabriek
Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tegen een 68-jarige man en een 72-jarige vrouw. De man wordt verdacht van het opmaken en gebruiken van valse facturen voor meer dan vijftig miljoen euro en het witwassen van bijna 1,5 miljoen euro, tussen januari 2017 en oktober 2023 in Nederland en Duitsland.
De man zou een zogenaamde 'valse facturenfabriek' gerund hebben voor verschillende kledinghandelaren. Bovendien is de man na zijn aanhouding doorgegaan met het runnen van een nieuwe valse facturenfabriek, waarna hij in 2023 opnieuw is aangehouden.
De vrouw staat terecht voor het witwassen van de opbrengsten uit de valse facturenfabriek. Daarbij gaat het om een bedrag van bijna 7 ton. Het OM eist voor de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden en voor de vrouw een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een taakstraf van 180 uur.
Geraffineerde aanpak
De zaak draait primair om de 68-jarige mannelijke verdachte. Hij faciliteerde vanaf januari 2017 Nederlandse ondernemers in de kledinghandel bij het onterecht aftrekken van btw over hun inkopen elders in de EU.
De kledinghandelaren kochten zelf rechtstreeks kleding zonder btw in bij leveranciers in Italië en Parijs. De verdachte maakte voor de kledinghandelaren valse facturen mét btw op, uit naam van wel tien van zijn verschillende Nederlandse katvangersbedrijven: zogenaamde (eerstelijns)ondernemingen.
Deze ondernemingen waren op papier niet aan de verdachte te linken. In werkelijkheid waren het niet de tien bedrijfjes van de verdachte die aan de kledinghandelaren leverden, maar de buitenlandse leveranciers.
Btw-aftrek
De in rekening gebrachte Nederlandse btw werd door de kledinghandelaren in aftrek genomen bij hun OB-aangifte. Zo konden zij de kleding in feite een stuk goedkoper krijgen. De verdachte kreeg hier een vergoeding voor van de kledinghandelaren van 7 a 8 procent.
De verdachte nam in de administratie van de eerstelijnsbedrijven weer valse Nederlandse inkoopfacturen op van zogenaamde tweedelijnsbedrijven, zodat de eerstelijnsbedrijven effectief geen btw hoefden af te dragen. Op basis van de valse facturen ontving hij op de bankrekeningen van de aan hem gelieerde ondernemingen miljoenen euro's.
Vijftig miljoen
Er is in totaal een geldstroom van ruim vijftig miljoen euro aan valse facturen geweest. De FIOD heeft een belastingnadeel van meer dan tien miljoen euro berekend. Door geld over te boeken naar andere rekeningen, contant op te nemen en te gebruiken om auto’s en een woning te kopen, zou de verdachte ook bijna 1,5 miljoen euro hebben witgewassen.
De verdachte vrouw wordt ervan verdacht van de opbrengsten van de valse facturenfabriek te hebben geprofiteerd, doordat zij onder meer in een huis woonde in Duitsland en van auto’s gebruik maakte die met deze criminele opbrengsten zijn gekocht
Naast de eis van celstraffen heeft het OM een ontnemingsvordering openstaan van 1.760.765 euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel van de mannelijke verdachte. Ook voor de vrouw is een ontneming van 240.072 euro aan de orde. Zes kledinghandelaren zullen zich op een later moment voor de rechtbank moeten verantwoorden.
De rechtbank doet uitspraak over zes maanden.
Bron: OM
Gerelateerd
Samsung-topman opnieuw vrijgesproken in slepende fraudezaak
Samsung Electronics-topman Lee Jae-yong is in hoger beroep opnieuw vrijgesproken van een reeks aanklachten in verband met een omstreden fusie uit 2015. De rechter...
Burgemeester Rotterdam laat subsidiefraude onderzoeken
Burgemeester Carola Schouten van Rotterdam wil een diepgravend onderzoek naar de subsidiefraude die in haar gemeente heeft plaatsgevonden. Dat onderzoek wordt door...
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...