Nederland zakt weer op corruptieranglijst Transparency International
Nederland daalt opnieuw op de anticorruptieranglijst van Transparency International. Volgens de organisatie is sprake van een negatieve trend. Nederland staat inmiddels op plek negen.
In 2012 stond Nederland nog op de zevende plaats in de jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI), sinds 2017 op plek acht en nu op de negende plek. Nederland behaalt 78 punten en dat is de laagste score ooit voor ons land.
Ook veel andere Europese landen scoren lager dan ooit. De onderzoekers zeggen dat de Nederlandse overheid "weinig respect lijkt te hebben voor het democratisch proces", doordat wetten geregeld niet of niet-volledig worden uitgevoerd.
Bestuurscultuur
Verder vindt Transparency International dat Nederland een bestuurscultuur heeft waarin informatie snel wordt afgeschermd. Hierdoor beschikken journalisten bijvoorbeeld niet over informatie, wat controle bemoeilijkt. Ook is er kritiek op het ontbreken van een lobbyregister.
Nederland luistert verder onvoldoende naar instellingen zoals GRECO, de anti-corruptiewaakhond van de EU, en de Raad van Europa. Die roepen op tot verbetering van de politieke integriteit, controle op financiering van politieke partijen en bescherming van klokkenluiders. Op dat laatste punt wordt wel enige verbetering geconstateerd, aldus TI-Nederland.
Criminaliteit
Ander zorgpunt is net als vorig jaar de criminaliteit. De organisatie wijst erop dat criminelen corruptie nodig hebben voor bijvoorbeeld valse identiteitsbewijzen of het wegkijken bij handhaving. "De druk vanuit de onderwereld op bestuurders en ambtenaren wordt steeds sterker ervaren en de vrees is dat hier vooral op lokaal en provinciaal niveau onvoldoende weerbaarheid tegen bestaat", zo meldt het onderzoek.
"Nederland moet nu echt afscheid nemen van de illusie dat wij onze zaakjes zo goed op orde hebben dat we zelfgenoegzaam achterover kunnen leunen", stelt TI-Nederland-directeur Lousewies van der Laan. Volgens haar zijn er eenvoudige oplossingen om de transparantie te vergroten, zoals een Rijksbreed lobbyregister.
Bron: ANP/TI-Nederland
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/logos/strukton_440x300-kopieren.jpg)
Strukton schikt voor 10 miljoen in Saudische omkopingskwestie
Bouwbedrijf Strukton heeft een schikking van 10 miljoen euro getroffen met het Openbaar Ministerie rond een omkopingszaak in Saudi-Arabië. Dankzij de deal wordt...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/logos/bam_440x300.jpg)
BAM betaalt dertig mille, maar is van strafrechtelijk onderzoek af
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoldoende bewijs gevonden van omkoping door BAM. Wel moet het grootste bouwbedrijf van Nederland 30.000 euro betalen om onduidelijke...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/gevaar-risico-fraude-toezicht/detective_440x300.jpg)
Mkb speurt met overheid waar onderwereld zakenleven infiltreert
De overheid en het midden- en kleinbedrijf gaan samen in kaart brengen waar in het bedrijfsleven de onderwereld de bovenwereld binnendringt. Dan kunnen ze bedrijven...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/businessmen-personeel-vrouwen-diversiteit/businessman2_opkoord_440x30.jpg)
Ja maar…
De accountant heeft het moeilijk met een rol als handhaver. Maar hij of zij kan de opdrachtgever wel opvoeden.
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/geld/corruptie_zwartehandschoen_geld_440x300.jpg)
Op naar een faciliterende handreiking over corruptie
Op 4 juli jl. publiceerde de NBA de herziene Handreiking 1137 'Corruptie, werkzaamheden van de accountant'. Deze Handreiking 1137 vervangt de eerste versie uit 2016,...