Milieudefensie: ING steekt tien keer meer geld in olie en gas dan de bank zegt
De financiering van ING voor bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden starten, is tien keer meer dan eerder gedacht. Dat stelt Milieudefensie, op basis van een rapport van onderzoeksbureau SOMO. Maar volgens ING klopt er niets van het verwijt. De bank volgt gewoon de accountantsregels.
Volgens de milieuorganisatie is ING als "bankier van de klimaatcrisis" niet eerlijk over het aandeel van de bank in klimaatverandering. "ING zegt een groene bank te zijn, maar sjoemelt met zijn cijfers en blijkt nog veel viezer dan gedacht", stelt Milieudefensie-directeur Donald Pols.
De milieuorganisatie verwijst naar een uitspraak van het hof dat het starten van nieuwe olie- en gasvelden haaks staat op het Klimaatakkoord van Parijs.
Tien keer meer
In het jaarverslag over 2023 van ING meldt de bank zelf een bedrag van 2,5 miljard euro aan uitstaande leningen voor bedrijven die olie en gas oppompen of nieuwe velden starten, aldus Milieudefensie. Maar uit het SOMO-onderzoeksrapport, dat verschijnt op de dag dat de bank zijn jaarcijfers publiceert, blijkt volgens de milieubeweging dat het werkelijke bedrag dat ING financiert in bedrijven die nieuwe olie- en gasvelden starten 26,4 miljard euro is. Ruim tien keer zo veel dus.
"Dit is een absurd verschil. ING ketent ons hiermee vast aan een fossiele toekomst", stelt Pols. Volgens hem worden vanuit olie- en gasvelden die nieuw worden gestart met geld van ING, nog tientallen jaren lang olie opgepompt. "Dit draagt direct bij aan de verslechtering van het klimaat."
Creatief met cijfers
Volgens SOMO-onderzoeker Boris Schellekens ontstaat het grote verschil doordat ING creatief omgaat met zijn cijfers. "ING hanteert een hele nauwe methode bij zijn berekening. Bijvoorbeeld, veel bedrijven die wél nieuwe olie- en gasvelden starten, worden onder een ander labeltje gezet en daarom niet meegenomen. Hierdoor is ING's huidige beleid over upstream fossiel uitfaseren dus ook niet effectief."
Het SOMO-rapport volgt op een recente aankondiging van Milieudefensie dat ING nog één laatste kans heeft om te stoppen met het financieren van bedrijven die nieuwe olie- en gasprojecten starten. Ook moet de bank zijn eigen uitstoot halveren, anders stapt Milieudefensie naar de rechter. Volgens Pols laat het SOMO-onderzoek zien "dat ING liever met vuile trucjes dan met groene acties komt".
ING 'volgt accountantsregels'
In een reactie op BNR Nieuwsradio noemt ING-ceo Steven van Rijswijk de beweringen van de milieuorganisatie "onzin" en de informatie misleidend. Wat de verslaggeving betreft "volgen wij gewoon accountantsregels en rapporteren wij volgens accountantsregels", stelt hij. Wat Van Rijswijk betreft kan het SOMO-rapport "de prullenbak in".
ING wijst ook de klimaateisen die Milieudefensie vorige maand bij de bank heeft neergelegd van de hand. Bestuurders van de bank stellen in een reactie dat ze de eisen "niet realistisch of redelijk" vinden.
De bank heeft Milieudefensie-directeur Pols en voorzitter Winnie Oussoren van Milieudefensie Jong wel uitgenodigd voor een gesprek om de eigen klimaataanpak toe te lichten. Daar gaan ze op in. "Wij slaan een gesprek nooit af, maar we zien het op basis van deze brief niet rooskleurig in", reageert een woordvoerster van de milieu-organisatie.
Transitie
Volgens ING houdt Milieudefensie "geen rekening met de rol van een bank in de transitie" naar een duurzamere economie. Een woordvoerder voegt eraan toe dat de wereld nu nog "voor tachtig procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen".
Dat is in lijn met cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). De eis om per direct geen bedrijven meer te financieren die nieuwe olie- en gasvelden aanboren, is volgens ING daarom niet reëel. Directe projectfinanciering voor de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden heeft de bank eerder wel taboe verklaard.
Het IEA stelt dat in een scenario met "netto nul uitstoot in 2050" geen grote nieuwe olie- en gaswinningsprojecten nodig zijn. Investeren in bestaande projecten acht het agentschap nog wel nodig.
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/milieu-energie-klimaat/duurzaamheid3_440x300.jpg)
Belangenorganisaties waarschuwen voor problemen door late implementatie duurzaamheidswetgeving
De NBA, de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwen voor juridische complicaties, vanwege de te late implementatie...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/landen-plaatsen-globes/europesevlag4_440x300.jpg)
Investeerders vrezen dat 'Omnibus' inzicht over duurzaamheid kan verzwakken
De EU-commissie introduceert naar verwachting op 26 februari het 'Omnibuspakket', om regelgeving voor duurzaamheidsrapportages te stroomlijnen en vereenvoudigen....
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/telefoon_440x300.jpg)
Banken willen inzage in telefoongegevens tijdens overboekingen
Banken willen bij telecomaanbieders kunnen checken of iemand telefonisch in gesprek is tijdens het overboeken van geld. Dat moeten klanten beter beschermen tegen...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-columnisten/wimbartels.png)
Monopoly
Europa wil met het Omnibus-initiatief misschien wel duurzaamheidsregels versimpelen en stroomlijnen, maar van afstel gaat het niet komen, stelt Wim Bartels.
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/personen/krisdouma2_440x300.jpg)
NBA-voorzitter benadrukt belang van CSRD, maar heeft zorg over invoering met terugwerkende kracht
NBA-voorzitter Kris Douma benadrukt dat de beroepsorganisatie de invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD volledig steunt. Maar Nederland ligt achter...