Nieuws

Lakeman doet aangifte over overgang naar nieuwe pensioenstelsel

Financieel activist Pieter Lakeman heeft aangifte gedaan wegens verduistering tegen de bestuurders van het Beroepspensioenfonds Loodsen. Volgens hem kan de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel juridisch niet door de beugel. Lakeman en drie andere deskundigen willen dat het Openbaar Ministerie de zaak met spoed oppakt.

Het pensioenfonds voor loodsen maakte in januari als eerste de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Komende jaren zullen nog vele andere fondsen volgen. Lakeman betoogt op een speciale website pensioenherstel.nl dat de bestuurders van de fondsen zich bij de overgang schuldig maken aan "verduistering", omdat ze geld dat toekomt aan de deelnemers dan anders gaan inzetten en zo "buiten bereik van rechthebbenden brengen".

Volgens de vier deskundigen zijn bij het pensioenfonds van de loodsen ingelegde pensioengelden "opzettelijk, wederrechtelijk en zonder instemming van de deelnemers" overgeboekt naar rekeningen buiten het bereik van de deelnemers. Ook stellen zij dat de gelden in kwestie geheel of gedeeltelijk voor een ander doel dan de pensioenen van de deelnemers zullen worden aangewend. Verder menen zij dat het een zaak van groot maatschappelijk belang betreft, met gevolgen voor de inkomenspositie van elf miljoen (toekomstige) deelnemers in pensioenfondsen.

Deskundigen

Naast SOBI-voorzitter Pieter Lakeman zijn de deskundigen Harry Bollema (oud-adviseur ministerie van Financiën), Jan Lely (oud-adviseur ministerie van Justitie en voorzitter Stichting Pensioenbescherming Ambtenaren) en Jan Peter Wittop Koning (oud-advocaat generaal bij het Hof Den Haag). Zij houden er rekening mee dat ook de circa duizend bestuurders van de 150 andere pensioenfondsen zich bij het invaren schuldig zullen maken aan het verduisteren van pensioengelden.

Pensioenfondsen zijn al lang bezig met de grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel, die eerder ook goedkeuring verkreeg van de Eerste en Tweede Kamer. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. Dat geld wordt vervolgens belegd. Nederlanders krijgen daarbij wat meer te kiezen. Er bestaan ook zorgen, omdat de risico's meer bij deelnemers komen te liggen en dat ongunstig zou kunnen uitpakken voor het pensioen.

Ophef

Over de pensioenveranderingen is de laatste tijd meer ophef. NSC diende met coalitiegenoot BBB recent een plan in voor referenda, waarbij deelnemers kunnen aangeven of hun pensioenfonds moet overstappen op het nieuwe pensioenstelsel of niet. Op dat voorstel kwam veel kritiek, onder meer omdat de hervormingen jaren terug al afgesproken zijn. Critici waarschuwden dat het opnieuw openbreken van de regels voor veel extra kosten en voor verslechtering van de pensioenen van veel mensen zou kunnen zorgen.

Financieel activist Pieter Lakeman is onder andere bekend om zijn rol bij de val van de DSB Bank in 2009. Ook voerde hij de afgelopen jaren een strijd om oud-ING-topman Ralph Hamers te laten vervolgen om de gebrekkige witwascontroles waarvoor de bank eerder een forse boete kreeg. Dat laatste is vooralsnog niet gelukt. Eerder richtte Lakeman zijn pijlen regelmatig op het accountantsberoep.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.