Nieuws

Knot blijft waarschuwen voor gevaren deregulering bankensector

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, blijft waarschuwen voor de gevaren van deregulering van de financiële sector. Volgens Knot, die ook voorzitter is van de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB), zijn de regels voor banken er juist om financiële stabiliteit te waarborgen.

Knot stelde in een interview met persbureau Bloomberg aan wel "sympathie" te hebben voor een "vereenvoudiging" van sommige regels, zoals eerder voorgesteld door de centralebankpresidenten van Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

De DNB-president waarschuwde in oktober vorig jaar al dat deregulering van de bankensector een slecht idee is. Volgens hem kunnen economieën in een vrije val belanden, als wereldleiders groei belangrijker gaan vinden dan het beschermen van het financiële systeem.

Ongerust

In zijn laatste brief aan de financiële leiders van de G20, die deze week in Zuid-Afrika bijeenkomen, is Knot echter iets gematigder. Maar zijn gevoel van ongerustheid is niet verdwenen. "Ik denk dat de woorden die ik in de brief van oktober gebruikte, nog steeds relevant zijn."

Details

Knot denkt wel dat er gebieden zijn in het toezichtregime waar veel capaciteit, zowel bij financiële instellingen als bij toezichthouders, wordt besteed aan kleine details die niet echt belangrijk zijn voor het beoordelen van de veiligheid van een financiële instelling. 

Van een "goede vereenvoudiging" van de regels zou volgens hem sprake zijn wanneer die de administratieve lasten voor banken zou verminderen zonder de financiële stabiliteit aan te tasten.

Knot ziet wel een "duidelijk risico" dat wat begon als een vereenvoudiging uiteindelijk kan leiden tot deregulering. "Als dat gebeurt, dan is er uiteraard sprake van een schending van enkele van de wereldwijde toezichtnormen die we eerder hebben afgesproken."

Minder regels

De Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau waarschuwde recent al dat de maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump neemt om de financiële sector te dereguleren "gevaarlijk" zijn. Villeroy en zijn collega's uit Duitsland, Italië en Spanje hebben Brussel wel gevraagd om de overvloed aan regels te vereenvoudigen waarmee banken te maken hebben. 

Zo zou moeten worden gekeken naar regels die "onnodig complex" zijn en voor concurrentieverstoring zorgen en die geen gevolgen hebben voor het behoud van de financiële stabiliteit.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.