Investeerders vrezen dat 'Omnibus' inzicht over duurzaamheid kan verzwakken
De EU-commissie introduceert naar verwachting op 26 februari het 'Omnibuspakket', om regelgeving voor duurzaamheidsrapportages te stroomlijnen en vereenvoudigen. Investeerders waarschuwen voor juridische onzekerheid en het concurrentievermogen van Europa op de lange termijn.
De investeerders vrezen dat het Omnibuspakket kan leiden tot een algehele herziening van belangrijke duurzaamheidseisen. In een gezamenlijke verklaring van vijftien Nederlandse investeerders, met 716 miljard euro aan beheerd vermogen, wordt de Europese Commissie opgeroepen om "de integriteit en ambitie van het duurzame financieringskader van de EU te behouden".
De verklaring wordt ondersteund door 211 partijen in de financiële sector uit Europa. Onder de Nederlandse partijen zijn Achmea en Triodos Bank. De verklaring is gepubliceerd door drie ledenorganisaties, de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), het European Sustainable Investment Forum (Eurosif) en de Principles for Responsible Investment (PRI).
Omnibuspakket
Het Omnibuspakket is bedoeld om het concurrentievermogen van Europa te verbeteren en de regelgeving te stroomlijnen. De belangrijke duurzaamheidsregels die mogelijk worden herzien zijn de EU-taxonomie, de bekende duurzaamheidsrichtlijn CSRD en de due diligence-richtlijn CSDDD.
De verklaring van de investeerders waarschuwt dat herziening van de regelgeving het risico met zich meebrengt dat er onzekerheid ontstaat over de richtlijnen. Daardoor kan het doel van de Europese Commissie, om kapitaal in te zetten ter ondersteuning van de Europese Green Deal, in gevaar komen.
Hoekstenen
De investeerders omschrijven de regels als "fundamentele hoekstenen van de duurzaamheidsbeleidsarchitectuur van de EU" en "cruciaal voor het bevorderen van duurzaamheid op de lange termijn en economische groei in Europa".
Eurosif, IIGCC en PRI steunen de oproep van de investeerders om EU-beleidsmakers aan te sporen zich te richten op wijzigingen in technische normen en duidelijkere implementatierichtlijnen. De verklaring is verzonden naar EC-voorzitter Ursula von der Leyen en belangrijke EU-commissarissen.
Gerelateerd
Monopoly
Europa wil met het Omnibus-initiatief misschien wel duurzaamheidsregels versimpelen en stroomlijnen, maar van afstel gaat het niet komen, stelt Wim Bartels.
NBA-voorzitter benadrukt belang van CSRD, maar heeft zorg over invoering met terugwerkende kracht
NBA-voorzitter Kris Douma benadrukt dat de beroepsorganisatie de invoering van de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD volledig steunt. Maar Nederland ligt achter...
NBA pleit voor uitstel implementatie CSRD tot boekjaar 2025
De NBA is bezorgd over de Nederlandse implementatie van de CSRD-richtlijn en de gevolgen daarvan voor de rapportageverplichtingen van ondernemingen. Volgens de beroepsorganisatie...
Nederland heeft EU-rapportage luchtverontreiniging niet op orde
Nederland is door de Europese Commissie berispt, omdat het niet voldoet aan de EU-verplichting te rapporteren over de emissievermindering van een aantal luchtverontreinigende...
Rapport bundelt voorbeelden van implementatie CSRD
Voorbeelden van goede duurzaamheidsverslaggeving zijn door Impact Institute samengebracht in een rapport. De uitgave biedt voorbeelden van bedrijven die vrijwillig...