Inkoopbeleid overheid moet nog klimaatbewuster
Door klimaatbewust inkopen te doen heeft de overheid de afgelopen jaren steeds meer CO2-uitstoot voorkomen, maar de stijgende lijn vlakt af. Om de eigen doelstellingen te halen, moet de overheid "extra inspanningen" leveren op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.
Dat maakt onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) duidelijk. De Nederlandse overheid wil via het eigen beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) bijdragen aan de klimaatdoelstellingen én kosten besparen. In 2021 en 2022 zorgde dit beleid voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. Ook verbruikte de overheid minder grondstoffen en water.
Volgens het RIVM is dit MVOI-beleid echter nog niet genoeg om de (klimaat)doelen te halen. Daarvoor is het nodig minder vervuilend in te kopen en meer in te zetten op maatregelen die de levensduur van producten verlengen.
Duurzaam inkopen
De overheid doet jaarlijks voor circa 85 miljard euro aan inkopen, in zeer uiteenlopende categorieën: van kantoorinrichting tot energie en van catering tot bouwmaterialen. Die inkoop moet zo duurzaam mogelijk zijn. Daarvoor legde de overheid zichzelf allerlei doelen op voor 2030, maar die worden volgens het RIVM nog niet gehaald zoals het nu gaat.
Volgens de onderzoekers kan nog veel winst worden behaald door in te zetten op het verlengen van de levensduur van producten. Ook simpelweg minder inkopen en slimmer inkopen is in veel gevallen nog mogelijk. "Veel potentieel wordt nu nog niet benut." Kleinere leveranciers kunnen hier ook meer hulp bij gebruiken, suggereert het RIVM.
Minder uitstoot
Het instituut heeft uitgerekend dat de overheid met bewust inkoopbeleid opgeteld zo'n 900 miljoen kilo aan CO2-uitstoot heeft vermeden in de jaren 2021 en 2022. Dat komt grofweg neer op de uitstoot van 225.000 benzineauto's in dezelfde tijdspanne.
De besparing die de overheid in 2021 en 2022 bereikte, kwam niet alleen door MVOI-beleid. Andere factoren, zoals de oorlog in Oekraïne en de gasinkoop, speelden in deze periode een belangrijke rol, aldus het RIVM.
Bron: ANP/RIVM
Gerelateerd

Voorjaarsnota: Kabinet int meer inkomstenbelasting
Het kabinet compenseert het schrappen van de hogere btw op cultuur, media en sport door meer inkomstenbelasting te innen. Dat staat in de Voorjaarsnota. Deze maatregel...

Geen groene voorstellen Follow This op jaarvergaderingen olieconcerns
De activistische beleggersgroep Follow This dient voor het eerst in negen jaar geen voorstellen in tijdens aandeelhoudersvergaderingen van olie- en gasconcerns,...

Rekenkamer onderzoekt gevolgen van verwerpen begroting door parlement
De Algemene Rekenkamer heeft op verzoek van de Tweede Kamer de gevolgen in kaart gebracht van het verwerpen van een oorspronkelijke ontwerpbegroting door het parlement.

CO2-uitstoot Nederlandse luchtvaart bereikt recordhoogte
De Nederlandse luchtvaart heeft nog nooit zoveel CO2 uitgestoten als in 2024, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), die de uitstoot van Nederlandse bedrijven...

Grote bedrijven en MVO Nederland pleiten voor opschalen circulaire economie
Bedrijven als Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi willen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen....