ING: Personeelstekort zorgt voor hogere tarieven van accountants
Door een aantrekkende economie verwacht ING Research voor accountantsdiensten in 2025 een licht hogere groei van drie procent in gefactureerde uren. Dat is iets meer dan afgelopen jaar het geval was; in 2024 was de groei twee procent. Door structurele personeelstekorten stijgen de tarieven voor accountantsdiensten in 2025 naar verwachting voor het vierde jaar op rij met ten minste 4,5 procent.
In de strijd om personeel en grotere klanten, die veelal meer rendement opleveren, worden voor dit jaar opnieuw meer fusies en overnames in de accountancybranche verwacht. Ook worden accountantskantoren selectiever in de klanten die zij willen bedienen, meldt ING Research in haar nieuwe vooruitzicht accountancy.
Nu de economische groei aantrekt en de rente daalt gaan bedrijven weer meer investeren en neemt de vraag naar adviesdiensten, zoals financieel advies en advies op het gebied van de digitale transformatie en duurzaamheid, toe, aldus ING.
Naast een aantrekkende economie neemt de vraag naar accountants- en adviesdiensten ook toe door extra werkzaamheden die voortvloeien uit nieuwe regelgeving. Zoals de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD en nieuwe vereisten van toezichthouder AFM om bij de wettelijke controle de continuïteits- en frauderisico’s bij bedrijven beter in kaart te brengen.
Krappe arbeidsmarkt
Hoewel er meer dan genoeg werk is, blijkt de capaciteit onvoldoende om aan alle vraag te kunnen voldoen, stelt ING in de sectorpublicatie. Dit zet een rem op de groei. Inmiddels kampt bijna twee derde van de accountants-, advocaten- en notariskantoren met een tekort aan personeel, blijkt uit de jongste CBS-Conjunctuurenquête.
Door de personeelstekorten worden accountantskantoren selectiever in het aannemen van nieuwe klanten. Ook worden de bestaande klantportefeuilles onder de loep genomen, waarbij afscheid wordt genomen van minder renderende relaties.
Hogere tarieven
Het personeelstekort zorgt ook voor hogere tarieven. Zo stegen de tarieven voor accountantsdiensten vorig jaar gemiddeld met 4,5 procent. Met name de financiële audit werd, met een tariefstijging van bijna 6 procent, fors duurder.
De hogere tarieven komen niet alleen door de stijgende personeelskosten als gevolg van een krappe arbeidsmarkt, maar ook door strengere wet- en regelgeving, wat leidt tot intensievere controles. Vanwege aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is de verwachting van ING dat de tarieven voor accountantsdiensten dit jaar, voor het vierde jaar op rij, met ten minste 4,5 procent stijgen.
Investeringen noodzakelijk
Om te kunnen blijven groeien in een structureel krappe arbeidsmarkt zal volgens ING efficiënter moeten worden gewerkt, zodat met minder mensen meer werkzaamheden kunnen worden verricht. Door zoveel mogelijk van de routinematige werkzaamheden te automatiseren kan slimmer en efficiënter worden gewerkt.
Dit vergt forse investeringen in automatisering en nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), met als gevolg dat de ict-kosten inmiddels, na de personeelskosten, de grootste kostenpost zijn voor accountantskantoren.
Top 10-positie ultieme doel
Om de investeringen in digitalisering rendabel te maken is schaal nodig. Dat geldt ook voor de strijd om personeel aan te trekken. Na een kleine dip in 2023, onder meer vanwege een relatief hoge rente, waren er vorig jaar dan ook weer meer fusies en overnames in de accountancy.
Veel accountantsorganisaties ambiëren een top 10-positie, zodat ze zich op de grotere mkb-bedrijven kunnen richten, wat een lucratief segment is voor accountants- en advieskantoren. Daarom is de verwachting dat de consolidatiegolf in de sector ook dit jaar doorgaat.
Uitbreiding dienstenpakket
"Ondanks dat er volop werk is en de rendementen goed zijn, is het duidelijk dat de accountancysector mee zal moeten gaan in de digitale transitie om ook in de toekomst van toegevoegde waarde te zijn en om het personeelstekort het hoofd te bieden", stelt Katinka Jongkind, sectoreconoom Services bij ING Research.
"Door automatisering van de standaardtaken en de inzet van AI kan efficiënter worden gewerkt, zodat er ruimte ontstaat voor uitbreiding van het dienstenpakket met een hogere toegevoegde waarde. Zoals strategisch advieswerk op het gebied van duurzaamheid (ESG) en digitalisering en complexere zaken die om meer maatwerk vragen. Dit levert accountantskantoren doorgaans meer op dan de verplichte wettelijke controle."
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/businessmen-personeel-vrouwen-diversiteit/businesspeople_440x300.jpg)
Fiscalist is 'beste baan' in 2025
Het beroep van fiscalist staat dit jaar bovenaan de top 20 van 'beste banen' van Indeed, een ranglijst van de meestgevraagde functies. Veertig procent van de top...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/businessmen-personeel-vrouwen-diversiteit/personeel_kleur_440x300.jpg)
Grote accountantskantoren worstelen met Gen Z-medewerkers
Volgens een recent rapport van de PCAOB wordt het steeds moeilijker voor accountantsorganisaties om personeel te behouden. Dat heeft ook invloed op de uitkomsten...
Is de rek eruit?
Er zijn steeds minder accountantsorganisaties met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om wettelijke controles te verrichten. Tegelijk wordt...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/personen/marcelpheijffer_440x300.jpg)
Pheijffer: 'Laat accountancy niet alleen aan accountants over'
Volgens hoogleraar Marcel Pheijffer zijn minder regels en verlaging van de opleidingseisen voor het accountantsberoep niet de oplossing voor de sector.
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/geld/euros_hand_440x300.jpg)
Mannen verdienen 'significant' meer dan vrouwen in de accountancy
Mannelijke accountants en assistent-accountants krijgen gemiddeld 7,5 procent meer salaris dan vrouwelijke accountants en assistent-accountants. Dat blijkt uit onderzoek...