Nieuws

Herstel overnamemarkt zet door

De Nederlandse overnamemarkt is het afgelopen halfjaar verder hersteld. In de tweede helft van 2024 steeg het aantal verkooptransacties met vier procent. De gemiddelde verkooprijs van een mkb-bedrijf liep op naar bijna vijf keer de brutowinst.

Dat is een van de uitkomsten van de Overname Barometer, het periodieke onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Nadat in de eerste helft van 2024 de opgaande lijn werd ingezet, nam ook in de tweede helft van vorig jaar het aantal transacties toe. Per saldo werden vier procent meer bedrijven verkocht.

Verschil in waardering

Ook de gerealiseerde transactieprijzen van bedrijven lieten in de afgelopen zes maanden een lichte stijging zien. Gemiddeld werd in de tweede helft van 2024 voor een mkb-bedrijf 4,9 keer de bruto jaarwinst betaald, tegen 4,8 keer in de eerste helft van 2024.  

Wat daarbij opvalt is een toename van het verschil tussen grote en kleine mkb-bedrijven. Voor een bedrijf met een bruto jaarwinst van 200.000 euro werd in de tweede helft van 2024 gemiddeld 3,7 keer de bruto jaarwinst betaald. Voor een bedrijf met een bruto jaarwinst van vijf miljoen euro werd gemiddeld zes keer de bruto jaarwinst betaald.

Daarmee is in de tweede helft van 2024 het verschil in de waardering van grote en kleine bedrijven ruim twintig procent groter geworden. 

Dealbrekers

Hoewel er in de tweede helft van 2024 meer bedrijven werden verkocht dan in de zes maanden daarvoor, werd één op de vijf opgestarte verkooptrajecten tijdelijk stopgezet of definitief afgeblazen. Als belangrijkste dealbrekers werden genoemd: onrealistische prijsverwachtingen van de verkoper (42 procent), veranderende marktomstandigheden tijdens het transactieproces (29 procent) en problemen bij verkrijgen van de benodigde financiering (26 procent).

Volgens Dealsuite-ceo Floyd Plettenberg is met name een onrealistische prijsverwachting bij de verkopende partij een herkenbare dealbreker. "We zien in de praktijk dat men dit issue probeert op te lossen met een gedeeltelijk uitgestelde betaling die afhankelijk is van toekomstige resultaten. Maar dat leidt achteraf vaak tot discussies en mogelijk zelfs een gevecht in de rechtszaal. Een serieus risico, dat door veel ondernemers onvoldoende wordt onderkent."

Vooruitzichten

In lijn met de groeiende overnamemarkt is ook de pijplijn bij advieskantoren goed gevuld en zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 overwegend positief. Bij ruim vier op de tien advieskantoren is het aantal opdrachten in hun portefeuille toegenomen met minimaal tien procent. Ook is bijna tachtig procent van de ondervraagde adviseurs optimistisch over de vooruitzichten voor de komende zes maanden.

Het onderzoek vond plaats onder 288 Nederlandse fusie- en overname-advieskantoren, die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 50 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.