Gemeente Amsterdam worstelt met betaling van facturen
Door problemen met de overstap naar een nieuwe financieel systeem wachten duizenden facturen van ondernemers en leveranciers aan de gemeente Amsterdam op betaling. Volgens de laatste stand is voor zo'n 25.000 facturen de betaaltermijn verstreken.
Sinds januari gebruikt de gemeente Amsterdam een nieuw betalingssysteem, AFIS. Door die overstap en de jaarafsluiting is een grote vertraging ontstaan bij het betalen van facturen, erkent de gemeente op haar eigen website.
Dat instellingen, ondernemers, leveranciers en freelancers hierdoor langer op hun betalingen moeten wachten dan gebruikelijk, noemt de gemeente "bijzonder vervelend".
Handwerk
Volgens de gemeente is sprake van technische problemen bij de overgang naar het nieuwe betalingssysteem en is er meer handmatig werk nodig voor oude facturen dan verwacht. De gemeente zet extra mensen in om de verwerking van betalingen te versnellen en hoopt de betalingsachterstanden uiterlijk in mei op te lossen.
Maar tijdens een debat in de Amsterdamse gemeenteraad bleek het nog onduidelijk wanneer de problemen zijn opgelost. Wethouder Hester van Buren wilde daarover geen beloftes doen. De wethouder maakte tijdens het debat excuses aan ondernemers die te lang moeten wachten op hun uitbetaling.
Dure spoedoperatie
Hoeveel extra geld Amsterdam kwijt zal zijn aan de moeizame overgang naar het nieuwe systeem is nog onduidelijk. De spoedoperatie om achterstallige facturen uit te betalen kost sowieso 700.000 euro, maar Van Buren denkt dat dat bedrag mogelijk zal oplopen.
Raadsleden van links tot rechts vroegen Van Buren hoe het kan dat zij relatief laat wist van de problemen. Het vertrouwen van ondernemers in de lokale overheid is door het debacle geschaad, zien meerdere partijen. Van Buren erkende ze dat ze "graag eerder geweten" had dat het misging.
Volgens de wethouder dachten de ambtenaren lang dat de problemen nog konden worden opgelost. Inmiddels is de directeur die ging over het systeem teruggetreden en heeft een andere directeur de verantwoordelijkheid overgenomen.
Bron: ANP/Amsterdam
Gerelateerd

Gemeenten leggen nog geen buffer aan voor 'ravijnjaar' 2026
Gemeenten lijken nog niet bezig een financiële buffer op te bouwen voor het 'ravijnjaar' 2026. Het Rijk keert vanaf volgend jaar minder geld uit aan gemeenten en...

Haagse ambtenaar verdacht van achteroverdrukken duizenden euro's
Een medewerker van de gemeente Den Haag heeft mogelijk duizenden euro's verduisterd. Het geld kwam van budgetrekeningen van mensen in de schuldhulpverlening. Vaak...

BDO: Kwaliteit begrotingen gemeenten laat te wensen over
Het financiële landschap van gemeentelijk Nederland is meer dan ooit versnipperd. En de kwaliteit van de begrotingen laat regelmatig te wensen over. Dat stelt BDO...

Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.

NBA publiceert Alert over controles van decentrale overheden
De NBA heeft Alert 48 gepubliceerd, over aanpassingen in de Gemeentewet en de Provinciewet en de gevolgen daarvan voor de controle en de controleverklaring bij decentrale...