Experts pleiten voor meer regulering van AI
AI-experts van over de hele wereld willen dat kunstmatige intelligentie (AI) meer wordt gereguleerd. Deze oproep doen ze in het kader van de grote AI-top in Parijs. Meer regulering moet volgens hen voorkomen dat mensen de controle over AI verliezen. Frankrijk kondigt miljareninvesteringen in AI aan.
Veel machthebbers begrijpen nog steeds niet dat de wereld dichter bij het bouwen van generatieve AI is, dan bij het uitvogelen hoe we die moeten controleren, stelt Max Tegmark, hoofd van het Future of Life Institute, een internationale organisatie die zich bezighoudt met het verminderen van risico's van nieuwe technologieën. "Zes jaar geleden dachten veel mensen nog dat het beheersen van taal op het niveau van ChatGPT-4 sciencefiction was, en toen gebeurde het ineens", aldus Tegmark over de chatbot van OpenAI.
Stuart Russell, hoogleraar informatica aan de Universiteit van Californië, zegt dat een van zijn grootste zorgen wapensystemen zijn "waarbij de AI die het wapensysteem bestuurt, bepaalt wie er wordt aangevallen, wanneer er wordt aangevallen enzovoort". Hij legt de verantwoordelijkheid om dit te voorkomen bij overheden.
Frankrijk investeert miljarden
Frankrijk, dat samen met India de top organiseert, wil dat onder meer overheden en bedrijven zich uitspreken om AI wereldwijd te reguleren, maar zonder bindende regels op te stellen. Ook wil het land dat op de top toezeggingen worden gedaan op het gebied van duurzaamheid rond AI.
Frankrijk gaat zelf 109 miljard euro investeren in AI-projecten. De investeringen komen van bedrijven, fondsen en andere partijen. Frankrijk en Europa moeten volgens president Emmanuel Macron snel een inhaalslag maken, als ze een belangrijke speler willen blijven op het gebied van AI. "De eerste strijd voor Europeanen is om te investeren, investeren, investeren. Als we reguleren voordat we innoveren, zullen we geen innovatie hebben en zullen mensen zeggen: we hebben geweldige regelgeving in Europa, maar we hebben geen enkele speler", zei Macron in een interview op France 2.
Fondsen
Het bedrag dat Frankrijk wil investeren is volgens hem vergelijkbaar met de investering van 500 miljard dollar die zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump vorige maand aankondigde. Een samenwerkingsverband van softwareconcern Oracle, de Japanse techinvesteerder SoftBank en ChatGPT-eigenaar OpenAI investeert dat geld de komende vier jaar in AI-infrastructuur in de Verenigde Staten.
Een deel van de 109 miljard euro komt van een al eerder aangekondigde investering van 30 miljard tot 50 miljard euro, meldde Macron. Een fonds uit de Verenigde Arabische Emiraten gebruikt dat geld voor een nieuwe campus met datacenters in Frankrijk.
Ook sprak hij van nieuw geld van fondsen uit de VS en Canada. Brookfield Asset Management maakte onlangs bekend de komende vijf jaar 20 miljard euro te willen investeren in de ontwikkeling van datacenters en AI-infrastructuur in Frankrijk. Verder verwacht Macron investeringen van Franse bedrijven zoals telecombedrijven Iliad en Orange en defensie- en elektronicaconcern Thales.
De AI-top vindt op 10 en 11 februari plaats in het Grand Palais in Parijs. Namens Nederland zijn minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) aanwezig.
Bron: ANP
Gerelateerd
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/ict-technologie-cybersecurity-toekomst/ai6_440x300.jpg)
Europese verboden op ongewenste AI-toepassingen ingegaan
Vanaf 2 februari jl. gelden in de gehele Europese Unie diverse verboden op ongewenste toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). Daarbij gaat het bijvoorbeeld...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/ict-technologie-cybersecurity-toekomst/ai_440x300.jpg)
ChatGPT slaagt nog niet voor RA-opleiding
AI-tool ChatGPT wist met aanvullende training te slagen voor gestandaardiseerde oefenexamens van internationale accountantsopleidingen. Maar het behalen van het...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-columnisten/nba-columns-pieter-de-kok.png)
Auditor, het is zover: het grote Kodak-moment is hier. Koffers inpakken!
AI is klaar om de menselijke auditor naar de geschiedenisboeken te verbannen, meent Pieter de Kok.
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/ict-technologie-cybersecurity-toekomst/ai5_440x300.jpg)
TNO en RIVM: gebruik AI door werknemers kan voor stress zorgen
Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer heeft ook risico's, naast dat het veel kansen biedt en taken uit handen kan nemen. Werk wordt moeilijker...
![](/siteassets/accountant.nl/afbeeldingen-440x300/ict-technologie-cybersecurity-toekomst/ai6_440x300.jpg)
AI wordt veel gebruikt door corporate finance-afdelingen
Wereldwijd maakt 71 procent van de corporate finance-afdelingen gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Momenteel wordt AI in meer of mindere mate door 41 procent...