Arbeidsinspectie kan bedrijven stilleggen bij misstanden
De Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt meer mogelijkheden voor het stilleggen van werkzaamheden op een bedrijf, wanneer er ernstige misstanden plaatsvinden met werknemers, waaronder arbeidsmigranten.
Op dit moment kan de Arbeidsinspectie via de Arbowet werkzaamheden bij een bedrijf tijdelijk stilleggen bij ernstig gevaar voor personen. Uit een verkenning van het kabinet blijkt dat deze wettelijke mogelijkheid ook kan worden ingezet bij ernstige misstanden. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Misstanden
Van ernstige misstanden is bijvoorbeeld sprake, wanneer een werknemer heeft te maken met een combinatie van slechte omstandigheden zoals heel weinig loon ontvangen, het moeten slapen op de werkplek, heel lange werkdagen of illegaal verblijven of werken.
Ook kan het gaan om zaken als ingenomen bankpassen en reisdocumenten, onduidelijkheid over wie de leidinggevende is, ontbrekende of gebrekkige administratie en fysiek of psychisch geweld.
Maatregel
Volgens minister Eddy van Hijum van SZW moeten arbeidsmigranten fatsoenlijker worden behandeld. "Met het stilleggen van werkzaamheden bij bedrijven heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een extra maatregel waarmee we het verdienmodel van malafide uitzendbureaus en werkgevers die arbeidsmigranten uitbuiten snoeihard aanpakken."
Een combinatie van factoren kan zelfs leiden tot stillegging van alle werkzaamheden binnen de onderneming. De stillegging wordt weer opgeheven zodra er geen sprake meer is van ernstig gevaar. Inspecteurs van de Arbeidsinspectie krijgen daarvoor nadere richtlijnen.
Minister Van Hijum heeft de Tweede Kamer per brief over de nieuwe maatregelen geïnformeerd.
Gerelateerd

Steeds meer bedrijven maken afspraken over rouwverlof, Deloitte loopt voorop
Steeds meer bedrijven maken afspraken over het kunnen opnemen van rouwverlof. Deloitte is de eerste grote organisatie in Nederland waar werknemers tot een maand...

Vakantiedagen drukken bij KPN niet meer op de balans
KPN-medewerkers mogen sinds januari jl. zelf bepalen hoeveel vakantiedagen ze opnemen. Er geldt wel een richtlijn van 27 dagen, maar geen maximum. Voor het telecombedrijf...

Zwanger en ontslagen met een smiley: ruim ton schadevergoeding
De baas van een Brits bedrijf dacht gemakkelijk van een zwangere werknemer af te komen met een appje, maar sloeg behoorlijk de plank mis door af te sluiten met een...

CNV: meerderheid werkgevers voert geen vrouwvriendelijk beleid
De overgrote meerderheid van de Nederlandse werkgevers voert geen beleid om de werkplek vrouwvriendelijker te maken, meldt vakbond CNV op basis van onderzoek onder...