Nieuws

Aandeel werkende jongeren voor het eerst sinds 2020 gedaald

Jongeren in Nederland hadden vorig jaar iets minder vaak een betaalde baan. In 2024 had 77,7 procent van de jongeren van 15 tot 27 jaar werk waarvoor ze betaald kregen, een jaar eerder was dit 77,9 procent.

Het is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de eerste keer sinds 2020 dat het percentage werkende jongeren is gedaald. De arbeidsparticipatie onder jongeren was het afgelopen jaar nog steeds hoog vergeleken met tien jaar eerder. In 2014 had 69 procent van de jongeren betaald werk. De jaren daarna is het percentage telkens gestegen. Alleen in 2020 daalde dit, het jaar waarin de coronapandemie in Nederland begon.

Het percentage is vorig jaar iets gedaald onder zowel jongeren die naar school gingen als onder niet-studerende jongeren. Iets minder dan 86 procent van de jongeren die geen onderwijs volgden, had in 2024 een betaalde baan. Onder jongeren die wel onderwijs volgden was dit bijna 74 procent. Het is voor het eerst sinds 2020 dat onderwijsvolgende jongeren minder zijn gaan werken. Onder niet-studerende jongeren daalde het percentage de voorgaande jaren ook al.

Het aantal werkloze jongeren is de afgelopen twee jaar gestegen, maar nog altijd relatief laag, meldt het CBS verder. In 2024 hadden 177.000 jongeren geen baan, vooral schoolgaande jongeren niet. Ook waren 76.000 jongeren niet op zoek naar een baan of daarvoor niet beschikbaar, 13.000 meer dan in 2021. De toename komt volgens het statistiekbureau met name door mensen die vanwege ziekte geen werk zoeken.’

Naweeën coronapandemie

Werkgevers moeten hun beleid meer richten op mensen die geboren zijn rond de eeuwwisseling, vindt Casper Cornelisse, voorzitter van vakbond CNV Jongeren. De naweeën van de coronapandemie zijn volgens hem nog steeds bij hen zichtbaar op de arbeidsmarkt. "Deze groep jongeren heeft veel meegemaakt en krijgt nu een slechte start. Jongeren werken nu vaak tegen een laag minimum jeugdloon en kampen met een hoge werkdruk. De huren zijn hoog en een koopwoning verder weg dan ooit. Het verzuim onder jongeren neemt ook toe", somt hij op. Ook hebben veel jongeren volgens hem een hoge studieschuld door het leenstelsel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.