Voormalig Zuidas-accountant was soms al na twee uur werken klaar
Een interview in Het Parool met voormalig Deloitte-accountant Marissa Bonants, die overstapte naar een vastgoedbedrijf en uiteindelijk de Zuidas verliet om voor zichzelf te beginnen, wordt gretig gedeeld op sociale media.
Volgens het verhaal in de Amsterdamse krant was Bonants in haar laatstvervulde functie, voor ze zelfstandig ondernemer werd, vaak al na twee uur klaar met haar werk. Aan de Zuidas kreeg ze als registeraccountant "vreselijk veel betaald" voor "doen alsof ze het heel druk had".
De jonge accountant werkte eerder ruim vijf jaar als controlerend accountant bij Deloitte, voor opdrachtgevers als AFC Ajax, Zara en Heineken. In die jaren voltooide ze ook haar opleiding tot registeraccountant aan de VU in Amsterdam.
"Een fijne, leerzame tijd", aldus Bonants. "Het was traditioneel hard werken: lange dagen, promotie maken, streven naar die bonus van het jaar." Na een aantal jaren zich naar eigen zeggen "de blub" werken, klom zij op naar manager en kreeg zo de kans om "de achterkant van deze bedrijven te doorgronden".
Wc-spel
Uiteindelijk stapte Bonants in 2019 over naar CBRE Global Investors als senior accounting manager, na een spontaan strategisch advies aan het bestuur van een multinational. "Van de elf potentiële banen om uit te kiezen, koos ik voor de baan met het hoogste salaris. Ik onderhandelde er zelfs nog een stijging van 10.000 euro op het jaarsalaris uit." Maar ze had al na negen maanden genoeg van haar nieuwe baan bij het vastgoedbedrijf. "Iedere dag sleepte ik mezelf uit bed en nam ik met veel tegenzin plaats achter mijn bureau", vertelt zij in Het Parool.
Bonants vond de baan "weinig inspirerend" en was vaak al na twee uur efficiënt werken klaar met haar dagtaak. "Op extreem saaie dagen speelde ik een spel: ga op elke verdieping naar de wc. Niet om mijn behoeftes te doen, maar omdat ik mijn werk af had en me verveelde. En dat voor een dik salaris. Het gebouw had zo'n twintig verdiepingen, dus ik was er wel even zoet mee."
Zelfstandig adviseur
Uiteindelijk besloot ze na het lezen van een inspirerend artikel voor zichzelf te beginnen, al was dat midden in coronatijd. "Ik voelde dat het mijn moment was om de gouden kooi open te breken. Mijn familie, vrienden en collega's verklaarden me voor gek. Toch zegde ik mijn baan op."
Bonants geeft nu als zelfstandig adviseur financieel-strategisch advies, workshops, trainingen en lezingen, met name aan snelgroeiende ondernemingen. En ze schreef recent een boek getiteld 'Tel uit je winst'.
Geld is belangrijk, erkent zij, "een baan die niet draait om geld is een hobby". Maar ze pleit ervoor om anders te kijken naar geld verdienen. "Je kunt er veel meer mee dan alleen spullen kopen; je kunt er tijd mee kopen, het weggeven, of aan goede doelen besteden."
Zuidas
Bonants geeft tegenover de krant toe dat ze soms de 'Zuidascultuur' nog mist. "Ik had er veel gelijkgestemden, mensen die werken met systemen, tabellen. De Zuidas kampt met een imagoprobleem, niet iedereen gaat alleen maar voor carrière en kijkt neer op een groot gedeelte van de maatschappij. Maar het is wel vaak puur geld verdienen, met veel leegte."
Inmiddels is het interview met Marissa Bonants het bestgelezen artikel op de Parool-website. Het wordt bovendien gretig gedeeld op sociale media, via Instagram, Facebook, LinkedIn, appgroepen en meer.
Gerelateerd
Oudste man ter wereld was accountant
Hoge werkdruk, een zittend beroep, veel stress. Het lijken factoren die niet bijdragen aan een hoge levensverwachting, als het over het accountantsberoep gaat. De...
Verzuim door stressklachten met 30 procent omhoog in vijf jaar
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning...
Ophef over extreme werkdruk bij EY India, na dood van 26-jarige accountant
In India is ophef ontstaan na de dood op 20 juli jl. van de 26-jarige chartered accountant Anna Sebastian Perayil. Zij overleed aan uitputting, pas vier maanden...
Arbodiensten zien meer langdurig verzuim door stress
Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bijna...
Werk-privébalans is belangrijker dan carrière
Werknemers vinden een gezonde werk-privébalans belangrijker dan het nastreven van carrièredoelen. Persoonlijk geluk en mentale gezondheid hebben prioriteit.