Talpa onttrekt zich aan deponeringsplicht via 'Blokker-truc'
Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, heeft al sinds 2012 geen jaarcijfers meer gepubliceerd. Het bedrijf probeert aan deponeringsplicht te ontkomen, door iedere twee jaar een nieuwe holding boven het concern te plaatsen. Die truc is in het verleden ook gebruikt door de familie Blokker van de gelijknamige winkelketen.
Volgens het FD, dat over de kwestie bericht, zijn deskundigen kritisch over de constructie, waarmee Talpa zich onttrekt aan de wettelijke plicht om een jaarrekening te publiceren bij de Kamer van Koophandel.
"Als hij al aan de letter van de wet zou voldoen, dan zeker niet aan de geest", stelt de krant. Experts gaan ervan uit dat de 'Blokker-constructie' het bedrijf niet kan ontslaan van de plicht om een jaarverslag te publiceren.
Topholding
De belangen van John de Mol in tv-, radio- en internetbedrijven, het eigen tv-productiebedrijf en het tijdschrift Linda, zijn ondergebracht in Talpa Holding NV, zo schrijft het FD. "Sinds 2019 hangt daarboven steeds een andere topholding die een zogenoemde 403-verklaring heeft afgegeven. Dat betekent dat deze holding alle aansprakelijkheid voor de onderliggende bedrijven overneemt, die cijfers consolideert en dus ook de plicht heeft een jaarverslag uit te brengen."
Bij Talpa wordt die holding echter steeds na twee jaar, voordat de uiterste publicatiedatum is bereikt, vervangen door een nieuwe holding. Die krijgt dan weer opnieuw twee jaar de tijd om een jaarrekening te publiceren.
Publicatieplicht genegeerd
Opmerkelijk is ook dat Talpa al veel langer, sinds 2012, geen jaarverslag meer heeft uitgebracht. Volgens het FD heeft het bedrijf jarenlang simpelweg de publicatieplicht genegeerd, maar is sinds 2019 gekozen voor de genoemde juridische constructie. "Het ligt voor de hand dat bestuurders zich toch zorgen begonnen te maken over eventuele bestuurdersaansprakelijkheid", meent de krant.
Talpa zelf stelt tegenover het FD dat het bedrijf zich houdt aan de wet- en regelgeving en "volledig transparant is naar degenen voor wie relevante informatie bedoeld is". Het jaarverslag van het mediabedrijf is "waar nodig" beschikbaar voor leveranciers en crediteuren, aldus het concern.
Talpa wil door de gehanteerde constructie de belangen en privacy van John de Mol beschermen, onder meer wegens geregelde "bedreiging en afdreiging richting hem en zijn familie". Dat argument lijkt voorbij te gaan aan het gegeven dat het vermogen van De Mol via de jaarlijkse Quote 500 genoegzaam bekend mag zijn; volgens die ranglijst bedraagt dat vermogen zo'n twee miljard euro.
Blokker
Het FD memoreert dat de krant al in 2018 schreef over een vergelijkbare constructie met steeds wisselende topholdings, bij een investeringsbedrijf van de familie Blokker. Ook toen had dat als doel om de privacy van die familie te beschermen. "Na de publicaties in het FD ging de familieholding ertoe over om een jaarverslag te publiceren. Een jaar later werd een groot deel van de belangen uit de holding overgeheveld naar zogenoemde fondsen voor algemene rekening", aldus de krant. "Die kennen geen publicatieverplichting."
Volgens door het FD geraadpleegde advocaten valt de publicatieplicht terug naar dochterbedrijven, als een topholding ervoor kiest om geen jaarrekening te publiceren. In het geval van Talpa kan het Openbaar Ministerie mogelijk een verzoek voor een enquêteprocedure doen bij de Ondernemingskamer, vanwege het "openbaar belang" van de publicatieplicht.
De KvK geeft jaarlijks vele duizenden signalen over het niet voldoen aan de deponeringsplicht door aan het Bureau Economische Handhaving van de Belastingdienst, maar wil tegenover het FD niet ingaan op individuele gevallen.
Gerelateerd
Openbaarmaking van de accountantsverklaring?
De Nederlandse regering moet bij de Europese Unie aandringen op eenduidige regeling van de openbaarmaking van de accountantsverklaring, meent Alexander Vissers.
KVK schermt nummers ondernemers af om misbruik tegen te gaan
Om onder andere misbruik tegen te gaan worden telefoonnummers van ondernemers vanaf woensdag afgeschermd in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel (KVK) heeft...
Kabinet neemt bekritiseerd handelsregister op de schop
Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ondergaat een flinke verandering. Waar organisaties of mensen nu nog gegevens van ondernemers kunnen opvragen tegen...
De mkb-accountant als bezemwagen?
Moet de accountant zich als een soort bezemwagen ontfermen over door toezichthouders tijdens de rit afgeschoven toezichtstaken, zoals rondom de deponering van jaarcijfers,...
Uit de oude doos
De ontoegankelijkheid van bestuursverslagen wordt een steeds groter probleem, aldus Arjan Brouwer. De komst van de CSRD is een goed moment om de deponeringsvrijstelling...