Ruim helft zzp'ers bouwt geen pensioen op
Meer dan de helft van de zzp'ers heeft niets geregeld voor hun pensioen. En onder de zzp'ers die wél iets opbouwen voor later, kiest een grote groep voor relatief ongunstige methoden zoals sparen op een reguliere spaarrekening.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Boekhouder.nl onder 400 zelfstandigen.
Vaak wordt geadviseerd om jaarlijks minimaal tien tot twintig procent van het bruto-inkomen te reserveren voor het pensioen, afhankelijk van het huidige inkomsten- en uitgavenpatroon en de gewenste levensstandaard na pensionering.
Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts een vijfde van de zzp'ers meer dan tien procent opzij zet. De grootste groep (55,5 procent) reserveert helemaal niets, terwijl een kwart van de zelfstandigen hooguit tien procent bewaart voor later.
Zzp'ers lopen fiscaal voordeel mis
Bij zelfstandigen die wel iets geregeld hebben voor hun pensioen, gaat het in veel gevallen om sparen op een reguliere spaarrekening. Voor 8,5 procent van de zzp'ers is dit de enige vorm van pensioenopbouw. Nog eens vijftien procent combineert het met beleggen, sparen op een pensioenrekening, een lijfrenteverzekering of aflossen op de hypotheek.
Hoewel sparen laagdrempelig is, kent deze methode belangrijke nadelen. Zo is de inleg niet fiscaal aftrekbaar, wat bij pensioensparen op een geblokkeerde rekening bijvoorbeeld wel het geval is. Ook is het geld vrij opneembaar, wat het verleidelijk maakt om tegenvallers op te vullen met een greep uit het eigen pensioenpotje. Bovendien is het rendement op spaargeld vaak te laag om de inflatie bij te houden. Dat maakt het lastig om een solide pensioenpot op te bouwen, stelt Boekhouder.nl.
Wet DBA
In het licht van het onderzoek valt de, inmiddels weer uitgestelde, handhaving van de Wet DBA, bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, te begrijpen, stelt een woordvoerder van Boekhouder.nl. "Veel zelfstandigen werken onder omstandigheden die lijken op loondienst, maar zonder sociale zekerheden zoals pensioenopbouw en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Zzp'ers die hier zelf niets voor regelen, lopen dus grote risico's."
Naast de handhaving op schijnzelfstandigheid is het vooral van belang om échte zzp'ers te wijzen op het belang van pensioenopbouw, benadrukt het platform. Zeker omdat een kwart van de startende zzp'ers pas net van school komt.
Gerelateerd
Voor het eerst sinds 2014 minder nieuwe bedrijven opgericht
Voor het eerst in tien jaar is het aantal startende ondernemers in Nederland gedaald. Vorig jaar begonnen net geen 254.000 mensen in ons land een nieuw bedrijf,...
Veel meer zzp'ers gestopt in aanloop naar handhaving wet
Het aantal zzp'ers dat is gestopt met hun bedrijf is in december fors toegenomen. Iets meer dan 21.000 zelfstandigen zonder personeel stopten er vorige maand mee,...
ABN Amro: btw-tarief hindert inperken zzp'ers zorg en onderwijs
De zorg, kinderopvang en het onderwijs krijgen veel last van het handhaven op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst. Om aan de regels tegemoet te komen,...
Ondernemer wil in 2025 meer aandacht geven aan eigen financiën
Meer aandacht voor de privé - en bedrijfsfinanciën staat hoog op het lijstje van goede voornemens voor 2025. Een kwart van de particulieren, ruim de helft van het...
Creatieve zzp'ers grijpen mis in rechtszaak om coronacompensatie
Zzp'ers in de creatieve sector kunnen via de rechter geen extra compensatie eisen van de Staat, voor de financiële schade die ze hebben geleden tijdens de coronapandemie.