Overheid stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor milieuvriendelijke investeringen
Voor 2025 trekt de overheid 189 miljoen euro uit voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en twintig miljoen euro voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Vanaf 1 januari neemt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de afhandeling van beroep en bezwaar van de MIA en Vamil over van de Belastingdienst.
De MIA- en Vamil-regelingen bieden ondernemers fiscaal voordeel, als zij investeren in een van de 225 geselecteerde innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen in de Milieulijst. De MIA en Vamil stimuleren duurzaam grondstoffen- en watergebruik en technieken om emissies naar lucht, bodem en water te verminderen voor de sectoren industrie, mobiliteit, landbouw en de bouw.
Om op de Milieulijst te komen, moet een bedrijfsmiddel een aanzienlijke milieuverdienste hebben boven de wettelijke norm en ook innovatief zijn (en daarmee duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche).
Aangepast
Om zoveel mogelijk bedrijven fiscaal voordeel te kunnen bieden, is de MIA-regeling aangepast. Zo wordt het maximum jaarlijkse investeringsbedrag per belastingplichtige voor alle bedrijfsmiddelen verlaagd naar 25 miljoen euro. Voor een specifiek bedrijfsmiddel kan een lager maximaal bedrag gelden.
Ook mag de MIA/Vamil niet meer gecombineerd worden met een aantal subsidies; dat geldt voornamelijk voor mobiliteit. Daarnaast zijn er verlagingen van het maximum en van enkele aftrekpercentages voor de MIA bij duurzame en circulaire gebouwen.
RVO
Het ministerie van lnfrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Financiën zijn verantwoordelijk voor de MIA/Vamil-regeling.
De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regelingen uit. De RVO heeft per 1 januari jl. de bezwaar- en beroepsprocedure van de MIA/Vamil overgenomen van de Belastingdienst.
Doordat de RVO zelf de besluiten gaat nemen, krijgt de aanvrager eerder duidelijkheid over de toekenning. Zo kan een eventueel bezwaar worden afgehandeld vóór vaststelling van de belastingaangifte.
Gerelateerd
Kabinet wil meer kennisintensieve bedrijven beschermen
Om te voorkomen dat Nederlandse vitale processen worden verstoord en sensitieve technologie in verkeerde handen valt, is in 2023 de Wet Veiligheidstoets investeringen,...
OCW geeft financiële injectie aan 54 biotech-uitvindingen
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) heeft aan 54 Nederlandse biotechnologische uitvindingen een financiële injectie toegekend. In totaal gaat...
Kabinet steekt tachtig miljoen in talent voor microchipsector
Verspreid over het land gaan mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten aan de slag om meer technici op te leiden voor de microchipsector. Het kabinet investeert...
ASML schat omzet wereldwijde chipindustrie in 2030 op 1 biljoen
Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard...
148 miljoen voor stimuleren innovatieve maakindustrie
Om de productie van hoogwaardige groene technologie (cleantech) door innovatieve maakbedrijven in Nederland te bevorderen, introduceert het kabinet de Investeringssubsidie...