Onderzoek: hoog aantal faillissementen zorgt voor meer leegstand
Het hoge aantal faillissementen van vorig jaar had een aanzienlijke impact op de leegstand in de Nederlandse winkelstraten.
Dat stelt marktonderzoeker Locatus, die wijst op het omvallen van winkelketens als Bristol, Blokker en Esprit. Volgens cijfers van het bureau stond eind vorig jaar 6,7 procent van de winkelpanden leeg. Dat was begin 2024 nog 6,2 procent.
In absolute aantallen steeg de leegstand met bijna negenhonderd panden tot bijna 14.000 leegstaande winkelpanden. Maar het aantal daadwerkelijk actieve winkeliers nam nog verder af, waardoor ook nog ruim tweeduizend panden een andere functie, zoals een woning, hebben gekregen. Een belangrijke reden voor de afname van het aantal winkelpanden is de verschuiving van fysiek naar online winkelen.
Minder meters
Locatus concludeert ook dat er steeds minder winkelmeters zijn in Nederland. Hoewel er jarenlang steeds minder winkels bijkwamen, werden de overgebleven winkels aanzienlijk groter, stelt het bureau. Hierdoor bleef het totale aantal winkelmeters lange tijd gelijk. Maar in 2024 was, net als een jaar eerder, sprake van een daling. Lang telde Nederland ongeveer 27,5 miljoen vierkante meter aan winkels, inmiddels is dat minder dan 27 miljoen, aldus de marktonderzoeker.
Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit december werden in de eerste elf maanden van 2024 ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard, dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Meer drukte
Locatus merkt wel op dat de drukte in de winkelstraten afgelopen voor- en najaar "aanzienlijk" hersteld is. Ook breidden winkelketens als Wibra en van oorsprong webshops als sieradenmerk My Jewellery juist uit.
In de laatste maanden van 2024 liep de leegstand bovendien minder hard op, signaleert de marktonderzoeker. "Alleen zorgde het faillissement van Blokker nog voor een toename van de leegstand in december."
Het bureau verwacht dat de leegstand dit jaar stabiliseert en misschien zelfs iets daalt. Wel kunnen factoren zoals de stijging van de energieprijzen of de effecten van een mogelijke handelsoorlog met de VS nog van invloed zijn.
Bron: ANP
Gerelateerd

Vakantiewoningen ondanks fiscale onzekerheden fors duurder
De markt voor vakantiewoningen in Nederland liet vorig jaar een behoorlijk herstel zien, na het relatief zwakke jaar 2023. De prijzen van recreatiewoningen gingen...

Detailhandel zet meer om, maar volume daalt
Winkeliers in Nederland hebben in februari meer omzet gedraaid dan een jaar eerder. De totale omzet in de detailhandel steeg met 1,6 procent, na een stijging van...

Nederlanders kopen minder online, wel meer in het buitenland
Nederlanders kochten afgelopen jaar iets minder online. Wel deden zij meer aankopen bij buitenlandse webshops. In China werden vooral meer kleding, schoenen en klusgereedschap...

Detailhandel zet meer om, ook stijging in supermarkten
Winkeliers in Nederland hebben in januari meer omzet gedraaid dan een jaar eerder. De totale omzet in de detailhandel steeg met 3,8 procent, na een stijging van...

Bijna kwart minder winkels failliet in laatste kwartaal 2024
Het aantal faillissementen in de detailhandel is in de laatste drie maanden van vorig jaar met bijna een kwart gedaald. In het vierde kwartaal werden negentig bedrijven...