Kabinet wil meer kennisintensieve bedrijven beschermen
Om te voorkomen dat Nederlandse vitale processen worden verstoord en sensitieve technologie in verkeerde handen valt, is in 2023 de Wet Veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (Wet vifo) ingevoerd. Zoals aangekondigd in het regeerprogramma, wil het kabinet het aantal technologieën waar een veiligheidstoets voor vereist is uitbreiden. Die uitbreiding is ter consultatie voorgelegd.
Een fusie, overname of investering kan leiden tot de overdracht van informatie, intellectueel eigendom of invloed. Hierdoor kan een ander land zijn geopolitieke en militaire macht uitbreiden, wat tot risico's kan leiden voor de nationale veiligheid. Om beter te kunnen omgaan met dit soort veiligheidsrisico's, is de Wet vifo sinds 1 juni 2023 van kracht.
De wet introduceert een veiligheidstoets voor investeringen, fusies en overnames die een risico kunnen vormen voor de nationale veiligheid. De technologieën waar de Wet vifo zich op dit moment op richt zijn halfgeleiders, fotonica, kwantum, high assurance producten en zogenoemde dual-use en militaire goederen.
De uitbreiding van de wet gaat om biotechnologie, artificiële intelligentie, geavanceerde materialen en nanotechnologie, sensor- en navigatietechnologie en nucleaire technologie met medische gebruik. Door deze zes technologieën aan de Wet vifo toe te voegen, wordt het risico beperkt dat kennis en technologie in verkeerde handen valt en risicovolle strategische afhankelijkheden ontstaan.
Nederland doelwit
Overnames, fusies en andere vormen van investeringen in bedrijven worden steeds vaker door landen ingezet om hun geopolitieke doelen te behalen, aldus minister Beljaarts (Economische Zaken). 'De internationale veiligheidssituatie is de afgelopen jaren in hoog tempo verslechterd. We zien nu al dat Nederland doelwit is van hybride aanvallen, zoals cyberoperaties, en spionage en sabotage. Daarom moeten we als kabinet daar waar nodig het bedrijfsleven beschermen."