Nieuws

Gebrek aan deskundig advies vergroot risico op financiële ongelijkheid

Slechts een beperkte groep Nederlanders maakt gebruik van professioneel financieel advies. Met name de overgrote meerderheid van financieel kwetsbaren en jongeren van de Generatie Z hebben nog nooit een financieel adviseur gesproken.

Dit kan ervoor zorgen dat de kloof tussen rijk en arm verder wordt vergroot. Daarvoor waarschuwen de Volksbank en SNS, op basis van recent onderzoek. Dat toont aan dat bijna zes op de tien financieel kwetsbaren nog nooit met een financieel expert heeft gesproken.

Redenen hiervoor zijn onder andere onzekerheid over hoe ze in contact kunnen komen met een expert (35 procent), twijfels of een gesprek voor hen bedoeld is (34 procent) en de kosten (31 procent). Schaamte speelt bij de financieel kwetsbaren ook een rol, aldus het onderzoek.

GenZ

Zeventig procent van de volwassen Generatie Z (18-24 jaar) heeft nog nooit met een financieel expert gesproken, terwijl de behoefte aan advies groot is. 52 procent van hen weet echter niet hoe ze contact kunnen opnemen met hun bank voor financieel advies.

Deze groep jongeren heeft wel een opvallend grote interesse in financiële onderwerpen, zoals de eerste woning (29 procent) en studieschuld (25 procent). Maar vaak halen ze informatie bij ondeskundige bronnen zoals familie, vrienden en social media.

Het onderzoek is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van SNS en de Volksbank, onder Nederlanders van 18 tot 75 jaar. Ruim duizend mensen hebben meegewerkt aan het onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.