Europese banken keren recordbedrag uit aan aandeelhouders
Na jaren van tegenvallers liggen Europese banken op schema om een recordbedrag van bijna 123 miljard euro uit te keren aan aandeelhouders over boekjaar 2024. Dit komt vooral door hogere dividenden en een toename van aandeleninkoopprogramma's, meldt zakenkrant Financial Times op basis van een analyse van het Zwitserse bankconcern UBS.
De grootste beursgenoteerde Europese en Britse banken zullen naar verwachting 74,4 miljard euro aan dividenden uitkeren en 49 miljard euro aan aandelen inkopen bij de bekendmaking van hun jaarresultaten over 2024. De dividenden zijn hiermee een stuk hoger dan het niveau van voor de financiële crisis in 2008. Met de hogere uitkeringen compenseren banken aandeelhouders voor de gemiste dividenden tijdens de coronapandemie.
De forse toename van uitkeringen volgt op een periode waarin veel investeerders de bankensector links lieten liggen. Banken hadden te maken met lage beurswaarderingen, bescheiden winstuitkeringen na de financiële crisis en beperkingen van toezichthouders in 2020 die dividenden en aandeleninkopen tijdelijk stopzetten.
"Europese banken worden gewaardeerd op de beurs alsof hun winst en uitkeringen gaan dalen, maar dat zien wij helemaal niet gebeuren", zegt Jason Napier, beleggingsspecialist bij UBS. Volgens hem zullen banken de komende drie jaar ongeveer het dubbele aan dividend uitkeren vergeleken met het gemiddelde op de aandelenmarkt.
Zorgen over concurrentiepositie
Toch zijn er zorgen over de concurrentiepositie van Europese banken. Een minder strenge regulering onder de Amerikaanse president Donald Trump zou Amerikaanse banken een voordeel kunnen geven, zelfs op Europese markten.
Andrea Orcel, topman van de Italiaanse bankkolos UniCredit, waarschuwde hiervoor tijdens het World Economic Forum in Davos. "Op dit moment wordt verwacht dat de VS minder streng gereguleerd zal zijn dan Europa. Aangezien Amerikaanse banken ook in Europa actief zijn, zou dit ons op een concurrentienadeel kunnen brengen."
Bron: ANP
Gerelateerd
Milieudefensie stuurt ING eisen voor CO2-vermindering per sector
Milieudefensie heeft een gedetailleerde eisenlijst naar ING gestuurd, waarin per sector die de bank financiert staat aangegeven in hoeverre de uitstoot van broeikasgassen...
Grote Amerikaanse banken stappen uit groene alliantie
Net als andere grote Amerikaanse banken, is ook Morgan Stanley uit het duurzaamheidsnetwerk Net Zero Banking Alliance (NZBA) gestapt. Dit is een wereldwijde samenwerking...
DNB wil extra aandacht van banken voor geopolitieke risico's
Banken, pensioenfondsen en verzekeraars moeten de komende jaren nadrukkelijker letten op risico's die zij lopen door de toegenomen geopolitieke spanningen.
Rapport: risicovolle obligaties op balans banken is systeemrisico
Banken en verzekeraars hebben een te grote blootstelling aan risicovolle obligaties, waardoor kapitaalbuffers minder groot zijn dan gerapporteerd.
DNB: versoepeling van bankenregels is slecht idee
Een versoepeling van de regels voor de bankensector is een slecht idee. Daarop hamert president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), tijdens de jaarvergadering...