Digitale betalingen goedkoper geworden voor gebruikers
Digitale betalingen zijn veiliger, sneller en goedkoper geworden voor gebruikers, concludeert de Europese Rekenkamer in een recent verschenen rapport.
De waarde van digitale betalingen in de detailhandel in de EU is tussen 2017 en 2023 meer dan verdubbeld en bedroeg in 2023 ruim 1000 miljard euro (een biljoen). Consumenten betaalden in dat jaar naar schatting 5 tot 6 miljard euro voor digitale betalingen met een bankkaart, zo meldt de Europese Rekenkamer.
De Rekenkamer verwacht dat het aantal digitale betalingen blijft groeien. De EU moet waarborgen dat digitale betalingen efficiënt en doeltreffend kunnen worden afgehandeld. De Rekenkamer concludeert dat er vooruitgang is geboekt met het EU-regelgevingskader voor digitale betalingen, maar er is een aantal lacunes dat moet worden aangepakt.
IBAN-discriminatie
Zo is er nog altijd sprake van 'IBAN-discriminatie', ziet de Rekenkamer. Ondanks EU-regelgeving die betalers de vrijheid geeft om vanaf elke betaalrekening betalingen in euro's te doen, ongeacht de locatie, worden nog steeds betalingen van buitenlandse bankrekeningen geweigerd. Dit verboden gedrag gebeurt vooral in Frankrijk en Spanje. Dit blijft een "reëel probleem voor consumenten in de hele EU", aldus de Rekenkamer in het rapport.
De Europese Commissie heeft zich volgens de Rekenkamer flink ingespannen om deze vorm van discriminatie aan te pakken, maar slaagt daar onvoldoende in. Door "mazen in de wet" op het gebied van handhaving en samenwerking tussen nationale autoriteiten kan dit probleem nog niet worden bestreden, stelt de Rekenkamer. De Europese Commissie moet meer werk maken van het bestrijden van discriminatie, onder meer door betere handhavingsregels in te voeren.
Bron: ANP
Gerelateerd
Winkeliersvereniging: cash is niet enige alternatief bij noodgeval
Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant...
Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen
Bedrijven en instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt, als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan...
Betaalsysteem verwacht recorddrukte met Black Friday
Onlinebetaaldienst iDEAL verwacht dit jaar recorddrukte tijdens koopjesfestijn Black Friday. Vorig jaar verwerkte de betaaldienst op Black Friday al ruim 7,1 miljoen...
Betaalrekening veel duurder dan vijf jaar terug
Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, De kosten gingen vooral bij ING en ABN Amro flink omhoog.