Contant blijft populairste betaalmiddel in Europa
Contant geld was ook vorig jaar het meest gebruikte betaalmiddel aan de kassa in Europa. Meer dan de helft (52 procent) van alle betalingen werd afgelopen jaar contant afgerekend.
In Nederland ligt het aandeel cash aanzienlijk lager; slechts ongeveer een op de vijf betalingen werd in ons land met contant geld gedaan. Dit concludeert de Europese Centrale Bank (ECB) in een tweejaarlijks onderzoek.
Volgens de onderzoekers is contant geld het meest populaire betaalmiddel in veertien van de twintig eurolanden. In Slovenië, Malta, Oostenrijk en Italië wordt nog meer dan 60 procent van alle betalingen contant afgerekend. In Finland en Nederland is dat minder dan 30 procent.
Uit het vorige onderzoek van de ECB, uit 2022, bleek dat nog 59 procent van de betalingen in de eurolanden contant aan de kassa werd afgerekend. Contant geld was tot 2015 het meest gebruikte betaalmiddel aan de toonbank in Nederland; in 2014 werd nog ruim de helft (54 procent) van alle betalingen contant gedaan.
Discussie
Van alle eurolanden maken Nederlanders aan de kassa het meest gebruik van elektronische betaalmogelijkheden. Daarbij gebruiken Nederlanders ook meer dan in andere eurolanden de telefoon, bij bijna een op de vijf betalingen.
Uit het onderzoek van de ECB komt ook naar voren dat een ruime meerderheid van de ondervraagden uit alle eurolanden (62 procent) het belangrijk vindt dat winkeliers contant geld accepteren.
Het gebruik van contant geld is al langere tijd onderwerp van discussie. In 2022 is nog een convenant afgesloten tussen DNB, de banken en andere partijen over de mogelijkheid om contant te kunnen betalen. Die afspraak loopt tot 2027. Recent werden consumenten nog opgeroepen genoeg contant geld in huis te hebben om te kunnen gebruiken in geval van nood, zoals bij stroomuitval of een cyberaanval op digitale betaalsystemen.
Bron: ANP/Accountant
Gerelateerd
Digitale betalingen goedkoper geworden voor gebruikers
Digitale betalingen zijn veiliger, sneller en goedkoper geworden voor gebruikers, concludeert de Europese Rekenkamer in een recent verschenen rapport.
Winkeliersvereniging: cash is niet enige alternatief bij noodgeval
Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant...
Mogelijke acceptatieplicht contant geld kost honderden miljoenen
Bedrijven en instellingen zijn zeker 730 miljoen euro kwijt, als er in Nederland een wettelijke verplichting komt om contant geld te accepteren. 84 procent daarvan...
Betaalsysteem verwacht recorddrukte met Black Friday
Onlinebetaaldienst iDEAL verwacht dit jaar recorddrukte tijdens koopjesfestijn Black Friday. Vorig jaar verwerkte de betaaldienst op Black Friday al ruim 7,1 miljoen...
Betaalrekening veel duurder dan vijf jaar terug
Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, De kosten gingen vooral bij ING en ABN Amro flink omhoog.