Burgemeester Rotterdam laat subsidiefraude onderzoeken
Burgemeester Carola Schouten van Rotterdam wil een diepgravend onderzoek naar de subsidiefraude die in haar gemeente heeft plaatsgevonden. Dat onderzoek wordt door een externe partij uitgevoerd.
Volgens de burgemeester moet het onderzoek “geen jaren duren”, zo stelde zij recent tegenover de gemeenteraad van Rotterdam.
Voor de fraude vervolgde het Openbaar Ministerie eerder drie verdachten, maar de strafzaak is vorig jaar beëindigd met strafbeschikkingen. Schouten noemde dat "heel onbevredigend" omdat er daardoor geen antwoorden zijn gekomen op veel vragen, zoals de omvang van de fraude.
De zaak draaide om fraude met gelden van stichtingen die actief waren met projecten op het gebied van integratie, re-integratie en deradicalisering. Zo is subsidiegeld geïnvesteerd in een kaasfabriek in Marokko.
Meer informatie
Schouten is formeel nooit op de hoogte gesteld welke stichtingen het precies waren en wie de drie verdachten waren. Doordat er is geschikt in de zaak, is dat ook niet openbaar geworden.
De burgemeester heeft het OM alsnog om meer informatie gevraagd, zodat de gemeente zelf ook beter kan laten onderzoeken wat er fout is gegaan. "Daar heb ik nog geen antwoord op gekregen", zei ze.
OM
Schouten gaf ook aan dat de gemeente tot nu toe geen onderzoek had ingesteld, "omdat we dachten dat het OM dit zou oppakken". Ze zei nog nader te bekijken of de gemeente niet alsnog een rechtszaak kan afdwingen, "omdat wij vinden dat wij belanghebbenden zijn".
De verdenkingen waarvoor het OM het drietal vervolgde besloegen de periode van 2010 tot en met 2018. De verdachten accepteerden werkstraffen variërend van 100 tot 140 uur en moesten een boete betalen tot 25.000 euro.
Bron: ANP
Gerelateerd
Werkstraf voor man die auditrapporten veranderde
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 120 uur opgelegd aan een 66-jarige chief information security officer uit Den Haag. De man was werkzaam bij...
Fraudeverdachten werkten met valse documenten bij de overheid
Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit onderzoek van de Rijksrecherche...
BDO: Bewustwording rond frauderisico's neemt toe
Het bewustzijn rond fraude en bijkomende risico's binnen organisaties is aan de beterende hand. Uit onderzoek van BDO onder ruim negenhonderd organisaties blijkt...
Onlinebank Revolut onder vuur in VK na omvangrijke zwendel
Onlinebank Revolut staat onder druk in het Verenigd Koninkrijk, vanwege een omvangrijke fraudeclaim. Oplichters zouden 700.000 pond (ongeveer 580.000 euro) van een...
Gemeente Helmond voor bijna een ton getild
De gemeente Helmond heeft in september jl. ten onrechte 93.000 euro betaald aan onbekenden. De gemeente trapte in een 'aanmaning' via een frauduleuze e-mail.