Bedrijfsleven wil politieke organisatie voor crisisvoorbereiding
Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat er een politieke organisatie komt om Nederland voor te bereiden op de economische gevolgen van bijvoorbeeld een oorlogssituatie. Die beoogde instantie, onder de koepel van het ministerie van Economische Zaken, moet bij een crisis bijvoorbeeld coördineren bij het aanleggen van voedselvoorraden.
Het moet echter geen crisisorganisatie zijn, maar gericht op het structureel voorbereiden op een crisis, aldus VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. "Een organisatie onder regie van de overheid die in het hele bedrijfsleven vertakkingen heeft om veranderingen door te voeren."
Inkoopbeleid
Thijssen noemt als voorbeeld dat de nieuwe organisatie kan adviseren bij het inkoopbeleid van bedrijven. "Als je jouw ingrediënt altijd koopt in een bepaald land, maar de relatie met dat land is spannend, kan die organisatie zeggen: 'We weten dat je het ook kunt kopen in dat specifieke andere land, dus we adviseren je om te zorgen dat je daar ook een leverancier hebt.' Zo concreet moet je het gaan maken."
Finland is daarbij een goed voorbeeld, aldus Thijssen. "Zij hebben zich door hun grens met Rusland niet in slaap laten sussen na de val van de Berlijnse Muur." Tijdens een bezoek aan het land was zij onder de indruk van de gestructureerde aanpak. "Maar we hebben tijdens de coronacrisis en na de Russische inval in Oekraïne in Nederland ook zelf ervaring opgedaan met gestructureerde samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Zo'n overkoepelende aanpak moeten we nu structureel maken."
Weerbaarheid
Om de weerbaarheid van de economie en samenleving in een tijd van oorlogsdreiging en geopolitieke spanningen te versterken, moet de overheid niet alleen de militaire slagkracht vergroten, maar ook inzetten op sterke handelspolitiek en op diverse terreinen gestructureerd samenwerken met het bedrijfsleven, stelde Thijssen recent bij een symposium over 'Werken aan een weerbare samenleving'. "Het bedrijfsleven staat voor het landsbelang en onze veiligheid en kan daaraan een cruciale bijdrage leveren."
De werkgeversorganisatie tekende, samen met staatsecretaris Tuinman van Defensie en FNV-voorzitter Elzinga, een brief namens de Stichting van de Arbeid, waarin cao-partijen worden opgeroepen om afspraken vast te leggen over de inzet van reservisten. Thijssen: "Dan gaat het bijvoorbeeld over de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de werkgever en Defensie, als een reservist iets overkomt."
Voorbereiden
Volgens Thijssen zijn er met de ministeries van Defensie en Economische Zaken al afspraken om op een gestructureerde manier te overleggen over de impact van verschillende risico's. "Want tot nu toe is het allemaal een beetje hapsnap. Er zijn heel veel goede initiatieven, maar bereik je daarmee iedereen?"
De komende jaren wil Defensie het aantal reservisten fors verhogen, van 7500 naar zeker 20.000 mensen. De nieuwe NAVO-baas Mark Rutte stelde in een speech medio december dat Europa zich mentaal beter moet voorbereiden op conflicten en mogelijke noodsituaties. De Rijksoverheid speelt al daarop in met een website vol praktische adviezen, om voorbereid te zijn op situaties van langdurige uitval van bijvoorbeeld elektriciteit, de drinkwatervoorziening of het internet.
Bron: ANP/VNO-NCW/Rijksoverheid
Gerelateerd
Ceo's positief over klimaatvriendelijke investeringen, maar bezorgd over geopolitiek en inflatie
Ceo's wereldwijd stellen dat de voordelen van klimaatvriendelijke investeringen geleidelijk zichtbaar worden. Klimaatgerelateerde investeringen hebben zes keer vaker...
Rekenkamer: Rijk is ondoordacht in de cloud gaan werken
De Rijksoverheid is ondoordacht ‘in de cloud’ gaan werken en denkt onvoldoende na over de risico’s daarvan. Bij twee derde van de belangrijkste clouddiensten zijn...
Economen over 2025: 'Spoor bedrijven aan tot robotisering en AI'
Hoe staat het ervoor met de Nederlandse economie en het ondernemingsklimaat? En hoe moet de accountant zich in dit speelveld bewegen? PwC-hoofdeconoom Barbara Baarsma,...
Euro gedaald tot laagste niveau in meer dan twee jaar
De euro is 2 januari gedaald naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in meer dan twee jaar. Dat gebeurde tegen de achtergrond van zorgen over de Europese...
Consumenten opnieuw negatiever in december
Het consumentenvertrouwen is in december verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Mensen waren deze maand negatiever over het economische klimaat dan...