Nieuws

AFM kijkt bij accountantstoezicht dit jaar naar ESG, cultuur, commerciële prikkels en fraudebewustzijn

In 2025 ligt de focus van de AFM bij het toezicht op het accountantsberoep op ESG-informatie, een gezonde cultuur, de aanpak van commerciële prikkels, technologische innovatie en bewustzijn voor fraude en discontinuïteit.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben de steeds snellere ontwikkelingen rondom digitalisering, duurzaamheid en internationalisering een steeds grotere impact op de financiële sector. Dat vraagt aanpassing van die sector en bijsturing van beleidmakers en toezichthouders.

In eigen land blijft de pensioentransitie een belangrijke factor, blijkt uit de jaarlijkse toezichtagenda van de AFM. De Agenda 2025 is onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in het eerder gepubliceerde AFM Trendzicht 2025.

Accountantstoezicht

Duurzaamheid, digitalisering en internationalisering hebben ook een aanzienlijke invloed op de accountancysector en verslaggeving, aldus de toezichthouder, die onder meer verwijst naar het rapporteren van grote ondernemingen op basis van de CSRD.

“De toenemende digitalisering van de economie vereist daarnaast dat accountantsorganisaties in staat zijn om een adequaat oordeel te vormen over sterk gedigitaliseerde bedrijven, en tegelijkertijd technologie effectief inzetten om de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Dit vraagt onder meer om kennis en aandacht op het gebied van cybercriminaliteit.”

De AFM blijft kritisch kijken naar de kwaliteit van de accountantscontrole en het werken aan “versterking van een gezonde cultuur”. Om het vertrouwen in verslaggeving en accountantsorganisaties te vergroten is er ook aandacht voor de commerciële prikkels in het systeem.

Daarnaast is de voortdurende focus op fraudeopsporing en -preventie “cruciaal voor het waarborgen van de kwaliteit van wettelijke controles”, zo stelt de toezichthouder. “Accountantsorganisaties en hun externe accountants dienen frauderisico’s effectief te detecteren, analyseren en adequaat op te volgen.”

Cyberrisico’s

Met de digitalisering van de financiële sector neemt ook de afhankelijkheid van IT-systemen en het belang en gebruik van data toe, benadrukt de AFM in de agenda. Het uitvallen van één cruciale partij in de keten van de dienstverlening kan een groot deel van de sector stilleggen.

Grootschalige cyberrisico’s kunnen substantiële financiële schade veroorzaken en zelfs de financiële stabiliteit bedreigen. Dit alles raakt zowel consumenten als financiële instellingen.

Volgens Laura van Geest, bestuursvoorzitter van de AFM, wordt de financiële sector meer en meer data- en IT-gedreven. Datagedreven toezicht is daarom “essentieel voor de AFM om haar rol als risicogestuurde toezichthouder ook in de toekomst te kunnen vervullen”.

Geopolitieke spanningen

Als gevolg van geopolitieke spanningen is de fragmentatie tussen handelsblokken toegenomen, onder andere versterkt door wederzijdse importheffingen en financieel-economische sancties tussen de EU, VS en China, stelt de AFM. Als reactie hierop streven veel landen naar strategische autonomie op sectoren als defensie, technologie en energie.

Politieke ontwikkelingen zorgen ondertussen wereldwijd voor extra onzekerheid. Zo zou door toekomstige beleidswijzigingen in de VS en de EU de divergentie in regelgeving tussen de VS en de EU kunnen toenemen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid of cryptoactiva, meent de AFM. Dit kan leiden tot regelgevings- en toezichtarbitrage en zou de integriteit van financiële markten kunnen ondermijnen.

AFM Agenda 2025

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.