AFM: Handelen in crypto's blijft ondanks toezicht zeer risicovol
Beleggers moeten zich er bewust van zijn dat, ook met toezicht, het handelen in crypto's zeer risicovol blijft. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Sinds 30 december 2024 houdt de AFM toezicht op de Europese wetgeving voor aanbieders van cryptoactivadiensten. Deze 'Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR)' stelt onder meer eisen aan reclame en informatieverstrekking.
Correcte informatie
De invoering van MiCAR betekent dat cryptodienstverleners een vergunning voor cyptodienstverlening van de AFM nodig hebben en dus moeten voldoen aan verschillende eisen. Zo moeten zij aan consumenten 'correcte, heldere en niet-misleidende informatie' verstrekken. Dit geldt bijvoorbeeld voor informatie over historische rendementen, de vergoeding bij staking en promoacties.
Ook moeten cryptodienstverleners hun (potentiële) klanten waarschuwen voor de risico's die aan transacties in cryptoactiva verbonden zijn. Op hun websites moet het tarief-, kosten- en vergoedingenbeleid een prominente plaats hebben. Reclame-uitingen moeten bovendien als zodanig herkenbaar zijn.
Onderzoek
De AFM voerde in 2023 en 2024 verkennende onderzoeken uit naar de informatieverstrekking van cryptodienstverleners. Dat was voor het ingaan van de Europese MiCAR-wetgeving en cryptodienstverleners hoefden daaraan nog niet te voldoen.
De AFM zag in de onderzoeken dat nog niet alle informatieverstrekking volgens de eisen was. Zo viel op dat er soms wordt gesproken over 'veilig' handelen in crypto, zonder nadere toelichting of context.
Bij een correcte, heldere en niet-misleidende informatieverstrekking is het van belang dat risico's niet worden gebagatelliseerd, zo stelt de toezichthouder; zeker gezien de snelle koersschommelingen van crypto's. Ook ontbrak op een aantal websites informatie over de tarieven en de kosten. De AFM gaat hier kritisch toezicht op houden.
Handelen in crypto's blijft risicovol
MiCAR is een stap voorwaarts voor de bescherming van beleggers in de cryptosector, maar heeft ook beperkingen, stelt de AFM. Zo zijn er weinig bevoegdheden ten aanzien van het voorkomen van marktmisbruik en geen vereisten ten aanzien van productontwikkeling.
"Het is erg belangrijk dat (potentiële) cryptobeleggers beseffen dat, ook met AFM-toezicht, het handelen in crypto's zeer risicovol blijft", aldus AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. "Het blijft van belang dat consumenten zich verdiepen in de karakteristieken van een product zoals de kosten en de risico's. En altijd alleen handelen met geld dat zij kunnen missen."
Consumenten kunnen bij vragen over een ander contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM.
Gerelateerd
Belastingdienst dreigt fortuin mis te lopen door verborgen crypto's
Door de explosieve stijging van de bitcoin dit jaar loopt de Belastingdienst mogelijk tientallen miljoenen euro's mis, omdat veel mensen hun cryptobezittingen onterecht...
Internetconsultatie wetsvoorstel rapportageverplichting crypto-aanbieders
Aanbieders van cryptodiensten worden per 1 januari 2026 verplicht om gegevens van hun gebruikers te verzamelen, controleren en delen met de Belastingdienst. Een...
Justitie onderzoekt aangiftes rond cryptofraude OmegaPro
Het Openbaar Ministerie onderzoekt aangiftes in verband met de grootschalige fraudezaak rond cryptoplatform OmegaPro. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving...
Cryptodiensten offline gehaald, beslag op miljoenen aan crypto's
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft in samenwerking met een speciaal team van de politie en met justitie twee grote cryptovaluta-wisseldiensten...