Nieuws

Zzp'ers hebben minder vertrouwen in kabinet dan mkb-ondernemers

Zzp'ers hebben duidelijk minder vertrouwen in het huidige kabinet dan mkb-ondernemers. Bijna de helft (47 procent) van de zzp'ers heeft (zeer) weinig vertrouwen in het kabinet, tegenover 37 procent van de mkb-ondernemers.

Een en ander blijkt uit aanvullend onderzoek van Interpolis onder vierhonderd Nederlandse ondernemers, naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota en bedoeld als verdieping van de eigen BedrijvenMonitor van de verzekeraar.

In het algemeen hebben ondernemers weinig vertrouwen in het kabinet, met name wanneer het gaat om het verlagen van regeldruk voor ondernemers en het realiseren van economische stabiliteit.

Slechts één op de vijf ondernemers vindt dat het kabinet met de aangekondigde plannen haar beloftes nakomt. Dertig procent van de zzp'ers ziet de toekomst van het eigen bedrijf zonnig tegemoet, tegen 43 procent van de mkb-ondernemers.

Regeldruk

Maar één op de vijf ondernemers (22 procent) is van mening dat het gepresenteerde kabinetsbeleid perspectief biedt voor het verlagen van regeldruk voor ondernemers. Dat staat in schril contrast met het belang dat ondernemers toekennen aan dit onderwerp, zo bleek eerder uit de BedrijvenMonitor. Daarin pleit ruim zestig procent van de ondernemers voor minder regeldruk. 

Ook hebben ondernemers vooral last van frequente wijzigingen in regelgeving, met name rond privacy (AVG), schijnzelfstandigheid en milieuwetgeving. Dit verhoogt de administratieve lasten en maakt het moeilijker om aan de regels te voldoen. Actueel thema is nu bijvoorbeeld het weer gaan handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp'ers door de Belastingdienst, in het kader van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

Koopkracht

Ook wijzen Nederlandse ondernemers op het belang van het op niveau houden van de koopkracht. De inflatie en recessie zorgen voor stijgende kosten en een verminderde koopkracht bij consumenten, wat leidt tot minder omzet en winst voor bedrijven.

22 procent van de ondernemers vindt daarom het op peil houden van de koopkracht een belangrijke pijler voor het kabinet. Verder maken ondernemers zich vooral zorgen over de thema's zorg, woningmarkt en immigratie.

Bron: Interpolis

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.