Nieuws

Zakendoen met Nederland riskanter dan gemiddeld in Europa

Bij het zakendoen met dertien van de belangrijkste achttien sectoren in Nederland geldt een verhoogd risico op wanbetaling. Het risicobeeld van Nederland is slechter dan gemiddeld in de eurozone.

Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde risicoanalyse van 70 landen en 18 sectoren, uitgevoerd door kredietverzekeraar Allianz Trade. Wereldwijd komen de sectoren bouw, textiel en metaal het slechtst uit de bus.

Wat opvalt is dat het risicobeeld van nagenoeg alle sectoren nog altijd slechter is dan in de pre-corona periode. Belangrijke sectoren voor Nederland zijn agrifood, retail, bouw en transport.

Nederland vaker oranje

De sectorrisicobeoordeling van de kredietverzekeraar is gebaseerd op het risico op wanbetaling door bedrijven. Dat wordt per sector gemeten op een schaal van vier niveaus, van laag tot hoog (groen, geel, oranje en rood).

“13 sectoren in Nederland scoren oranje. Vorig jaar waren het er 14”, aldus Johan Geeroms van Allianz Trade. Landen als Italië, Portugal, Zwitserland en de Scandinavische landen doen het duidelijk beter. “Met België (15 oranje) scoren we het slechtst in West Europa.”

Mondiaal gezien kent 87 procent van de sectoren een 'medium' of 'verhoogd' risico, stelt Geeroms. “Zakendoen in Azië is gemiddeld veiliger; het meeste risico loop je in Latijns-Amerika.”

Risicofactoren

Bij de beoordeling van het risico kijkt Allianz Trade naar vier bepalende factoren: vraag vanuit de markt, winstgevendheid, liquiditeit en de omstandigheden waarmee een sector te maken heeft.

Voor dit jaar en volgend jaar wordt uitgegaan van een beperkte wereldwijde groei van +2,8 procent, aldus Geeroms. “Waarbij de groei in de VS vertraagt tot +1,7 procent volgend jaar en de eurozone uitkomt op +1,4 procent. De Chinese economie zakt terug tot +4,3 procent in 2025.”

Wanbetaling

Volgens Geeroms biedt de huidige economische situatie een wankel evenwicht. “De economische groei houdt niet over. Veel sectoren kampen met margeproblemen. Dat vergroot de kans op wanbetaling”, stelt hij.

Om hun liquiditeit te ontlasten betalen bedrijven rekeningen steeds later. Het niet betalen van de rekening is de volgende stap, meent Geeroms. “In de huidige economische omstandigheden raad ik elk bedrijf aan extra alert te zijn op tijdige betaling van hun facturen. En neem vooral meteen actie als er te laat wordt betaald.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.