Nieuws

Werknemers werken na de zomervakantie minder vaak thuis

Na de zomervakantie zijn werknemers twintig procent minder thuis aan het werk dan gemiddeld. Vlak voor de vakantie wordt juist zo’n vijftien procent vaker thuisgewerkt.

Dat blijkt uit data van mobiliteitsaanbieder Shuttel. Als de zomervakantie erop zit, zijn werknemers gemiddeld één dag extra op kantoor te vinden. De dinsdagen en donderdagen blijven de populairste kantoordagen.

Volgens mobiliteitsspecialist Bart Horstman van Shuttel speelt niet alleen het bijpraten met collega’s een rol bij de verhoogde aanwezigheid op kantoor, maar ook het werk zelf. “Tijdens de zomer worden projecten en beslissingen vaak uitgesteld, omdat werknemers elkaar afwisselen met vakanties. Zodra iedereen terug is, kan het werk weer in het gebruikelijke tempo opgepakt worden. Veel werknemers vinden het makkelijker om dit face-to-face te doen.”

Vakantiegevoel

Uit de data blijkt ook dat werknemers in de weken kort voor de zomervakantie zo’n vijftien procent vaker thuiswerken. Dat bewijst volgens Horstman dat werknemers dan toe zijn aan rust en ontspanning; thuiswerken luidt alvast het vakantiegevoel in. Ook kunnen werknemers bij thuiswerken, door het wegvallen van reistijd, eerder beginnen en eerder stoppen met werken.

Shuttel verwacht dat het aantal werkritten in het openbaar vervoer toeneemt na de zomervakantie, maar in oktober weer afneemt. Dat was in 2023 ook het geval. “Na de zomervakantie zijn werknemers vaak gemotiveerd om nieuwe, gezondere of duurzamere gewoonten aan te nemen, zoals meer fietsen of meer gebruik van het openbaar vervoer”, aldus Horstman. “Deze motivatie neemt af zodra de dagelijkse routine weer intreedt.”

Weer

Ook speelt het weer een rol bij de tijdelijke populariteit van het openbaar vervoer, omdat dat in de zomer en in september vaak nog aangenaam is, wat het gebruik van de fiets en het ov aantrekkelijk maakt. Naarmate het weer in de herfst slechter wordt, kiezen werknemers weer vaker voor de auto om naar het werk te gaan.

Shuttel onderzocht het reisgedrag van 30.000 werknemers voor, tijdens en na de zomervakanties van 2023 en 2024.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.