Nieuws

Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met beperking

Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring willen de werkgeversorganisaties knelpunten op de werkvloer wegnemen, zodat de arbeidsmarkt inclusiever wordt.

De twee organisaties hebben de verklaring tijdens de Paralympische Spelen in Parijs overhandigd aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie).

Om mensen met een beperking voldoende toegang tot werk te bieden maakten werkgevers, de overheid en maatschappelijke organisaties jaren geleden een banenafspraak. Daarbij werd afgesproken tussen 2013 en 2026 zeker 125.000 reguliere banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking.

Maar de laatste jaren blijven de aantallen achter bij de doelstellingen en ligt een wetsvoorstel op tafel voor aanpassingen aan de afspraak.

Meer doen

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is er veel te verbeteren aan de manier waarop de banenafspraak nu functioneert, maar de doelen uit het akkoord staan wat hem betreft nog.

In afwachting van het politieke debat over aanpassingen spoort hij ondernemers aan goed te kijken of zij meer kunnen doen. Ook omdat de arbeidsmarkt nu erg krap is. "Ondernemers zoeken misschien nog te vaak naar het schaap met de vijf poten."

Werkplek

De actieverklaring brengt ook aanpassingen voor een inclusievere werkplek onder de aandacht. Dat kan het verwijderen van drempels zijn voor rolstoelen, maar bijvoorbeeld ook computers die geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking.

Zo'n zeventig instellingen hebben zich aangesloten bij de actieverklaring. Sportkoepel NOC*NSF, die als werkgever de verklaring ook tekent, hoopt dat de prestaties van Nederlandse sporters in Parijs bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt en samenleving.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.