Nieuws

Vertrekkend EY-topman Davidson: EY nam al eerder maatregelen tegen examenfraude

EY heeft de afgelopen jaren al maatregelen genomen tegen examenfraude, nog voordat toezichthouder AFM eind 2022 vroeg om een onderzoek. Dat maakt het lastiger om te frauderen met examens, stelt Jeroen Davidson, de deze zomer vertrokken bestuursvoorzitter van EY Nederland.

Davidson, per 1 juli jl. als bestuursvoorzitter van EY opgevolgd door Patrick Gabriëls, stelt in een interview in het FD dat het onderzoek naar examenfraude binnen EY zeer complex is en een "gigantische hoeveelheid data" betreft. "Het gaat bij ons om vijfduizend mensen, vijf jaar lang".

Vergeleken met een normaal forensisch onderzoek is dat volgens hem "gigantisch groot". Bovendien waren er in eerste instantie geen signalen van, "dus het was ook nog eens goed zoeken". EY hoopt het onderzoek naar de examenfraude "na de zomer" af te kunnen ronden en doorloopt het traject samen met toezichthouders AFM en PCAOB.

Splitsing

Davidson blikt in het FD ook terug op de eerdere poging van EY wereldwijd om het concern te splitsen in een advies- en een assurancetak. Vorig jaar sprak de EY-topman daarover ook al in het magazine Accountant en stelde toen dat het onderwerp wel weer een keer op de agenda zal komen. In het FD noemt hij een splitsing "voor de lange termijn strategisch een logische keuze".

De strenge regels die een organisatie als EY zich oplegt komen vooral vanuit de accountantspraktijk, schetst hij. Dat zorgt voor spanning. "Als mensen van buiten komen, van een organisatie buiten de big four, denken die: hoe kun je hier werken, met al die regeltjes?"

Omdat het Nederlandse bestuur dicht bij elkaar bleef in het traject, heeft de Nederlandse EY-organisatie het afspringen van de splitsing uiteindelijk "vrij snel" achter zich kunnen laten, aldus de oud-topman.

Fiscale praktijk

Als fiscalist ziet Davidson dat het vertrouwen in de Belastingdienst is afgenomen in de afgelopen jaren. "En dat is niet goed, niet goed voor de belastingmoraal, niet goed voor het vertrouwen in de uitvoering."

Ook het werk in de belastingadviespraktijk is volgens hem veranderd. "Dertig jaar geleden was de vraag: hoe betaal ik minder dan ik nu betaal? Nu vragen ze iets anders. De link tussen bedrijfsactiviteiten en belasting is veel hechter geworden."

FD: Vertrekkend EY-topman: 'We hebben dat verhaal over die splitsing vrij snel achter ons kunnen laten'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.