Vertrekkend EY-topman Davidson: EY nam al eerder maatregelen tegen examenfraude
EY heeft de afgelopen jaren al maatregelen genomen tegen examenfraude, nog voordat toezichthouder AFM eind 2022 vroeg om een onderzoek. Dat maakt het lastiger om te frauderen met examens, stelt Jeroen Davidson, de deze zomer vertrokken bestuursvoorzitter van EY Nederland.
Davidson, per 1 juli jl. als bestuursvoorzitter van EY opgevolgd door Patrick Gabriëls, stelt in een interview in het FD dat het onderzoek naar examenfraude binnen EY zeer complex is en een "gigantische hoeveelheid data" betreft. "Het gaat bij ons om vijfduizend mensen, vijf jaar lang".
Vergeleken met een normaal forensisch onderzoek is dat volgens hem "gigantisch groot". Bovendien waren er in eerste instantie geen signalen van, "dus het was ook nog eens goed zoeken". EY hoopt het onderzoek naar de examenfraude "na de zomer" af te kunnen ronden en doorloopt het traject samen met toezichthouders AFM en PCAOB.
Splitsing
Davidson blikt in het FD ook terug op de eerdere poging van EY wereldwijd om het concern te splitsen in een advies- en een assurancetak. Vorig jaar sprak de EY-topman daarover ook al in het magazine Accountant en stelde toen dat het onderwerp wel weer een keer op de agenda zal komen. In het FD noemt hij een splitsing "voor de lange termijn strategisch een logische keuze".
De strenge regels die een organisatie als EY zich oplegt komen vooral vanuit de accountantspraktijk, schetst hij. Dat zorgt voor spanning. "Als mensen van buiten komen, van een organisatie buiten de big four, denken die: hoe kun je hier werken, met al die regeltjes?"
Omdat het Nederlandse bestuur dicht bij elkaar bleef in het traject, heeft de Nederlandse EY-organisatie het afspringen van de splitsing uiteindelijk "vrij snel" achter zich kunnen laten, aldus de oud-topman.
Fiscale praktijk
Als fiscalist ziet Davidson dat het vertrouwen in de Belastingdienst is afgenomen in de afgelopen jaren. "En dat is niet goed, niet goed voor de belastingmoraal, niet goed voor het vertrouwen in de uitvoering."
Ook het werk in de belastingadviespraktijk is volgens hem veranderd. "Dertig jaar geleden was de vraag: hoe betaal ik minder dan ik nu betaal? Nu vragen ze iets anders. De link tussen bedrijfsactiviteiten en belasting is veel hechter geworden."
Gerelateerd
KPMG-ceo Hottenhuis is 'onbevangenheid kwijtgeraakt'
Stephanie Hottenhuis, bestuursvoorzitter van KPMG Nederland, blikt in een interview in NRC terug op een bewogen jaar, waarin het kantoor een recordboete kreeg van...
KPMG Nederland groeit stevig, vooral in assurance
Het afgelopen jaar groeide de omzet van KPMG Nederland met 8,4 procent. Met name de assurancepraktijk deed het goed, met een groei van ruim tien procent. KPMG rapporteert...
AFM vraagt kantoren met reguliere vergunning om examenfraude te melden
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "meldingen ontvangen" waaruit blijkt dat examenfraude ook voorkomt bij accountantsorganisaties met een reguliere vergunning....
Integriteitsspiegel
Integriteit vormt het fundament van vertrouwen in het accountantsberoep. Dus moeten we met elkaar in gesprek, meent Jan-Pieter Bos.
AFM: Accountantskantoren lopen risico's rondom integriteit, digitalisering, duurzaamheid en fraude
Integriteitsincidenten bij meerdere accountantsorganisaties, zoals examenfraude, raken aan de integriteit van accountants. Ook thema's als de krappe arbeidsmarkt,...