Nieuws

Vanaf volgend jaar langer wachten op zakelijke post

PostNL gaat post van zakelijke klanten vanaf volgend jaar binnen twee dagen bezorgen. Nu krijgen mensen de brieven van bijvoorbeeld banken, verzekeraars en andere organisaties nog binnen 24 uur thuis op de mat.

Volgens het postbedrijf is dit een van de noodzakelijke stappen om de postbezorging in Nederland betaalbaar te houden. PostNL kondigde de maatregel naar eigen zeggen eerder dit jaar al aan, maar nu is deze pas definitief. De ondernemingsraad van het bedrijf heeft onlangs een positief advies uitgebracht over het besluit.

Als organisaties hun zakelijke post straks toch graag sneller dan binnen twee dagen bezorgd zien, dan blijft dat overigens wel mogelijk. Maar dan moeten ze bij PostNL een hoger tarief gaan betalen.

Dalende marges

Doordat er steeds minder post is om te bezorgen en arbeidskosten toenemen, ziet PostNL de marges op de bezorging van post de laatste tijd fors dalen. Daarom is het volgens de onderneming eigenlijk nodig om ook de normale brievenbuspost op termijn binnen twee dagen en in de toekomst binnen drie dagen te gaan bezorgen.

Dat laatste gebeurt voorlopig nog niet, want voor die stap is een aanpassing van de postwet nodig. Voorlopig blijft PostNL alle normale post dus "binnen één dag, vijf dagen per week bezorgen".

Bijdrage overheid

PostNL vroeg eerder dit jaar ook een financiële bijdrage van de overheid, om de teruglopende postvolumes op te vangen. "PostNL heeft het lang zelf kunnen doen. Nu geven we aan dat we, naast een aanpassing van het servicekader, ook kijken naar een financiële bijdrage om stabiliteit te kunnen blijven garanderen", aldus topvrouw Herna Verhagen in augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.