Nieuws

UWV in de fout met indexeren 2500 tot 3000 WIA-uitkeringen

Naar schatting tussen de 2500 en 3000 mensen krijgen nog geld terug van uitkeringsinstantie UWV, omdat in het verleden fouten zijn gemaakt bij het aanpassen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aan de inflatie. Voor het grootste deel van de gedupeerden gaat het waarschijnlijk om enkele honderden tot ongeveer duizend euro.

Dat laat het UWV weten in reactie op berichtgeving door het AD. Volgens de uitkeringsinstantie is het in sommige gevallen misgegaan met het handmatig doorvoeren van de indexering, bij de vaststelling van nieuwe WIA-uitkeringen.

Zo'n fout kon er bijvoorbeeld insluipen als een uitkering in het najaar werd vastgesteld, maar pas in het nieuwe jaar inging. Soms werd dan nagelaten het bedrag aan te passen aan de inflatie. En als de eerste indexering wordt gemist, heeft dit gevolgen voor latere indexeringen.

Fouten bij hoogte uitkeringen

Deze fouten staan volgens het UWV los van de problemen bij de uitkeringsinstantie die eerder deze maand aan het licht kwamen. Na onderzoek van het AD bleek toen dat mogelijk bij tienduizenden WIA-uitkeringen fouten zijn gemaakt bij het berekenen van de hoogte van de uitkering.

Dat leidde tot veel ophef. Het UWV kondigde al een diepgaand onderzoek aan naar de vele fouten, waarvan de resultaten in december worden verwacht. Volgens het AD moeten zeker 84.000 dossiers worden doorgelicht, maar begint het UWV met circa 53.000 dossiers.

Al bekend

De kwestie met de indexering van uitkeringen is al langer bekend bij het UWV en de organisatie heeft hier eerder ook al over gerapporteerd. Er zijn veel dossiers opnieuw bekeken, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat het euvel al kan spelen sinds de invoering van de wet WIA in 2006. Daardoor kon het bedrag dat mensen misliepen ook oplopen. 

Het UWV verwacht deze fouten volgend jaar te kunnen herstellen. Dat duurt volgens de organisatie even, omdat het om maatwerk gaat.

Bron: ANP/AD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.