Nieuws

SP stelt vragen over private equity in accountancy

SP-Tweede Kamerlid Jimmy Dijk heeft minister Heinen van Financiën kritische vragen gesteld over de opkomst van private equity in de accountancy. De vragen zijn ingediend op 11 september.

De snelle opkomst van private investeerders in het accountantsberoep is ook de Tweede Kamer niet ontgaan, zo blijkt. Kamerlid Dijk heeft ook kennisgenomen van enkele artikelen op vaksites zoals deze en AccountancyVanmorgen.

Hij verwijst onder meer naar berichtgeving over artikelen in het FD over een mogelijke “commerciële draaikolk” waar accountantskantoren in terecht kunnen komen. In die krant spreken diverse hoogleraren hun zorg uit over de mogelijke invloed van private equity op de kwaliteit van accountantswerkzaamheden.  

Rendementsdenken

Dijk wil graag van de minister weten wat hij vindt van het idee dat straks mogelijk een derde van de accountantskantoren in handen is van private equity. “Past het rendementsdenken van private equity bij de sector die de afgelopen jaren zo geplaagd is door fraude?”, vraagt Dijk.

Ook wil hij weten wat de komst van private equity betekent voor de onafhankelijkheid van de accountant en wat de minister gaat doen om de onafhankelijkheid te waarborgen.

Kwaliteit

Dijk wijst op de vrees van zowel de hoogleraren als toezichthouder AFM dat het streven naar rendement van private equity-partijen afbreuk zou kunnen doen aan goede accountantscontrole en wil weten wat de minister daarmee gaat doen.

Het SP-Kamerlid noemt het “vreemd” dat de AFM wil dat accountantskantoren zelf zorgen voor passende maatregelen om de kwaliteit van de wettelijke controle te waarborgen. "Vindt u dat de slager zijn eigen vlees moet keuren?”

Schaalvergroting

Ook verwijst hij naar de vrees van experts dat schaalvergroting door private equity kan leiden tot hogere prijzen en meer focus op grotere opdrachtgevers. “Wat gaat u doen voor kleinere klanten?”

De SP verwacht ook dat ‘private equity-kantoren’ hun focus zullen verleggen van audit- en assurancediensten naar “meer lucratieve adviesdiensten, waar de marges hoger zijn en de onafhankelijkheid minder cruciaal wordt geacht”, aldus Dijk. “Wat gaat u hiertegen doen?”

Schriftelijke vragen Tweede Kamerlid Jimmy Dijk over private equity in de accountancy

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.